Wikibuy áttekintés

Wikibuy ismertető: ártalmatlan böngészős kiegészítő, amivel spórolhatunk

A Wikibuy egy ingyenes Google Chrome böngészős kiegészítő, amely böngészési segédként működik. Ár-összehasonlításokkal, akciókkal és kuponokkal segít spórolni a vásárlások során. Mindazonáltal sokan szóba hozzák annak kapcsán, hogy rengeteg rosszindulatú vásárlássegéd létezik, valamint azért, mert a fejlesztő és adatkezelési módszere esetleg problémás lehet.

Az ismertető előtt szeretnénk kiemelni, hogy a Wikibuy teljesen ártalmatlan, biztonságosan használható. Mint minden böngészős kiegészítőnek és más programnak, a Wikibuy-nak is vannak pozitív és negatív tulajdonságai, amelyeket lentebb mind részletezünk.

Screenshot of Wikibuy homepage

A Wikibuy böngészős kiegészítő letöltését és telepítését követően ikont kell készítenünk. Ezt megtehetjük adataink megadásával, illetve Facebook- vagy Google-fiókunk használatával is. Ezt követően már használatba is vehetjük a bővítmény funkcióit:

  • Pénzmegtakarítás – A Wikibuy bővítmény olyan eladókat jelenít meg, amelyek árulják azt a terméket, amelyet éppen keresünk, továbbá ár-összehasonlításokat is mutat. Ennek segítségével a lehető legalacsonyabb áron szerezhetjük be a terméket.
  • Wikibuy Checkouts – A Chrome-bővítmény a vásárlási folyamat felgyorsítását kínálja: fizetőrendszerükkel kihagyhatjuk a webpénztárak űrlapjainak kitöltését és elrejthetjük információinkat az eladók elől.
  • Rendeléskövetés – A csomagkövetési szolgáltatás segítségével figyelemmel kísérhetjük vásárlásunk útját, tájékozódhatunk a kézbesítés várható idejéről.
  • Pénzvisszafizetési garancia – Ha a rendelést elveszítik, visszakaphatjuk pénzünket. A Wikibuy 100%-os pénzvisszafizetési garanciát ígér.
  • Hűségjutalmak – Az alkalmazáson keresztüli gyakori vásárlásért krediteket kaphatunk, amelyeket valódi kedvezményekre válthatunk.

A Wikibuy láthatóan tényleg segít a vásárlásban. Új termékről van szó, a vállalat még építi hírnevét és megbízhatóságát. Egyelőre 1 millió felhasználót sikerült szerezniük. Sajnos nem mindenki elégedett a szoftverrel, vannak, akik inkább eltávolítják és maguk intézik a vásárlásokat.

Ha gondjai akadta a Wikibuy eltávolításával, görgessen bejegyzésünk végére, ahol megtalálja az eltávolításhoz szükséges lépéseket.

Átverésről szóló és egyéb negatív értékelések

Az alkalmazás minden előnyének és pozitív visszajelzésének ellenére negatív vélemények is születtek. A leggyakoribb ezek közül az, hogy nem a tényleg legalacsonyabb árat kínálja fel, részesedést kap a vásárlásokból, sokáig tart a kiszállítás, és megfigyel bizonyos adatokat. 

Sokan szeretnék tudni, hogy a Wikibuy átverés-e. Tény, hogy rengeteg böngészős kiegészítő próbál ártalmatlannak tűnni, pedig valójában a felhasználók személyes adataira (például bankkártyaadatokra) pályáznak. Ez a bővítmény azonban nem rosszindulatú, nem próbál érzékeny adatokat lopni.

Önálló kutakodással még többet spórolhatunk

Egyes felhasználók szerint a Wikibuy nem mindig a legjobb árat találja meg. Általában alacsonyabb árakat ad, mint az Amazon, de előfordulhat, hogy olyan webshopra akadunk, amely még olcsóbban kínálja a keresett terméket.

A viruset.no szakértői azonban arra figyelmeztetnek, hogy a feltűnően alacsony árak gyanúra adnak okot. Vásárlás előtt mindig ellenőrizze a webáruház adatait, olvassa el más vásárlók véleményét. Előfordulhat, hogy adathalász oldalra került.

A fejlesztők részesedést kaphatnak a vásárlások árából

A felhasználók azt feltételezik, hogy a Wikibuy bővítmény azért nem a tényleg legjobb árakat mutatja, mert részesedést kap a partnerként működő áruházaktól. A bevételszerzés természetesen a cégműködés elengedhetetlen része. A bővítmény ingyenes, a fejlesztőknek valahogyan bevételt kell szerezniük.

Az azonban nem kifejezetten fair, hogy nem az ígért legjobb árat jelenítik meg. Ez sokaknak okot adhat arra, hogy megkérdőjelezzék a szoftver megbízhatóságát.

Hosszú szállítási idő

A fórumokon az is szóba került, hogy a Wikibuy-on keresztüli vásárlás hosszabb szállítási idővel jár, mint a közvetlenül az Amazonon vagy eBay-en indított vásárlások esetén. A beszámolók szerint a kétnapos szállítás helyett négy nap vagy akár egy hét is szükséges lehet.

Adatfigyelés és -megosztás

Végül pedig az adatok megfigyelése és megosztása is sokakat elrettent a Wikibuy használatától. A fejlesztők részletes adatkezelési nyilatkozatot készítettek, amely leírja a begyűjtött személyes és egyéb adatok jellegét. Ezek hirdetések megjelenítéséhez és a vásárlások házhozszállításához szükségesek.

A probléma forrása az, hogy a begyűjtött adatokat másokkal is megoszthatják. Ennek következtében harmadik felek olyan hirdetéseket jeleníthetnek meg, amelyeket korábbi kattintások, vásárlások vagy keresések alapján választottak ki.

The picture of Wikibuy

A szoftver csak a Google Chrome böngészővel használható.

A Wikibuy Firefox, Safari vagy Internet Explorer böngészőkkel kompatibilis változata sajnos nem létezik. Ha ezen böngészők valamelyikével nyitjuk meg a Wikibuy weboldalát, csak regisztrációs űrlapot látunk.

Nem tudjuk feltelepíteni a bővítményt, következésképp nem tudjuk használni annak funkcióit a vásárlások során. Természetesen bármikor válthatunk a Google Chrome-ra és telepíthetjük a bővítményt, hogy megkapjuk az ajánlatokat.

Figyelem: ha olyan Wikibuy bővítményt vagy szoftvert lát, amely azt állítja magáról, hogy más böngészővel is használható, vagy mobilalkalmazásként funkcionál, minden bizonnyal hamisítványt talált. Ellenőrizze a fejlesztők weboldalát (www.wikibuy.com), mielőtt ismeretlen forrásból tölt le valamit.

Ha már rávették valamilyen hamis bővítmény vagy alkalmazás telepítésére, vizsgálja át a rendszert egy megbízható antimalware szoftverrel (pl FortectIntego), hogy automatikusan eltávolíthassa a hamis Wikibuy-t.

A vásárlássegéd telepítése

Image of Wikibuy installation

A Wikibuy elérhető a Chrome webáruházban és a hivatalos weboldalon: wikibuy.com. Rendkívül egyszerűen telepíthető tehát. A bővítmény csak egyetlen engedélyt igényel, a meglátogatott weboldalak módosítását. Ez az ajánlatok és az ár-összehasonlítások megjelenítéséhez szükséges.

Előfordulhat, hogy más ingyenes programok is felajánlják a Wikibuy telepítését. A szoftvermellékletek gyakran használt marketing stratégiát jelentenek. Legyen óvatos a programok telepítése során, mindig ellenőrizze, hogy tartalmaznak-e olyan szoftvert, amelyre nincs szüksége.

Nem vírus bejutásáról van tehát szó akkor sem, ha véletlenül telepítette a Wikibuy Chrome-bővítményt. Ahogyan említettük is, a szoftver biztonságosan használható, nem jelent veszélyt a számítógépre.

A fejlesztők iOS rendszerre is elkészítették a szolgáltatást, ez elérhető az iTunes-on keresztül. Androidra azonban még nem készült alkalmazás.

Ne feledje, hogy csalók használhatják fel az alkalmazás nevét, hogy hamis szoftvereket terjesszenek. Felbukkanhatnak az interneten hamis Wiki Buy bővítmények például Safarihoz vagy Mozilla Firefoxhoz, esetleg Androidhoz.

Ezeket általában harmadik felek terjesztik. Kerülje el a hamisítványokat, mert átvehetik az irányítást a böngészők felett, valamint személyes adatokhoz is hozzáférhetnek.

A Wikibuy eltávolítása a Google Chrome-ból

Ha el szeretné távolítani a Wikibuy-t számítógépéről, az alábbi egyszerű lépéseket kell követnie:

  1. Nyissa meg a Google Chrome böngészőt.
  2. Kattintson a Beállítások gombra.
  3. Lépjen a További eszközök -> Bővítmények menübe.
  4. Keresse meg a Wikibuy elemet és kattintson mellette a Szemetes ikonra.
  5. A megjelenő ablakban válassza az Eltávolítás lehetőséget, és már el is készült – eltávolította az alkalmazást.

Ha hamis vásárlássegítőt telepített, gondoskodnia kell számítógépe biztonságáról. A hamis Wikibuy eltávolításához használjon antimalware szoftvert, ilyen például a kiváló FortectIntego. Egy biztonsági szoftver rendszervizsgálata percek alatt helyreállítja a rendszert.

Ajánlat
A szerzőről
Alice Woods
Alice Woods

Szívesen tanítja a felhasználókat a víruselhárításról...

Üzenet neki: Alice Woods
A vállalatról: Esolutions

Értékelések más nyelveken