Súlyosság:  
  (8/100)

Idp.alexa.51 törlés (eltávolítási útmutató) - 2018. Júl frissítése

írta: Lucia Danes - - | Típus: Malware

IDP.ALEXA.51 malware-ről jelentő jól ismert antivírusok

Az AVG által észlelt idp.alexa.51

IDP.ALEXA.51 a neve az egyik olyan malware-nek, amelyet a legtöbb antivírusmotor (például az AVG és az Avira) is azonosít. 2016 óta találunk olyan internetes bejegyzéseket, amelyek a malware veszélyessége felől érdeklődnek. Még 2018-ban is felbukkannak újabb esetek, de mostanában leginkább az Avasthoz köthetők. Az IDP.ALEXA.51 észlelése tolakodónak mondható, mert az AV-motor a rendszerindítást megzavarva jelent az IDP.ALEXA.51 vagy az Alexa vírus jelenlétéről. A szakértők szerint téves észlelésről is szó lehet, melynek megoldása az antivírus fejlesztőinek feladata. Bizonyos esetekben azonban a rendszer tényleg fertőzött lehet. 

Név IDP.ALEXA.51
Típus  Malware, vagy az AVG, az Avira vagy az Avast téves riasztása
Operációs rendszer Windows
Tünetek A kártékony program lelassíthatja a rendszert, lefoglalhatja a processzort, rendszer-összeomlásokat okozhat. A téves riasztások ártalmatlanok
Terjedés A SeaMonkey, az EasySpeedUpManager2 a Plants vs. Zombies és más játékok mellékleteként terjedhet
Alternatív név Alexa vírus. Ha nem téves riasztásról van szó, az IDP.ALEXA.51 észlelése súlyos fertőzést jelent, amelyet mielőbb el kell távolítani. 
Eltávolítás A kiváló Reimage letöltését és teljes rendszervizsgálatának lefuttatását javasoljuk. 

A behatoló észlelése leginkább online játékokhoz és alkalmazásokhoz köthető, például: SeaMonkey, Plants vs. Zombies, EasySpeedUpManager2. Az AVG vizsgálati eredményei jellemzően bizonyos .tmp és .exe fájlokat (pl. swUSB.exe) jelölnek meg forrásként, helyük a c:\windows\, %appdata% és %temp% mappákban lehet.

Egy tavaly végzett elemzés szerint az IDP.ALEXA.51 téves azonosítása a legtöbb esetben Portugáliában és Brazíliában lévő számítógépeken fordul elő, Windows 8.1 rendszeren. A téves észlelések száma azóta nem csökkent, sőt, mostanában gyakran Avira és AVG antivírust futtató Windows 10-es rendszereken jelentkezik. Az AVG tűzfala bizonyos esetekben a HitmanPro telepítését akadályozza meg azzal az indokkal, hogy a HitmanPro.exe valójában az IDP.ALEXA.51 malware.

IDP.ALEXA.51 detection

A fájl az Alexához köthető és kártékony lehet

Egyes biztonsági szakértők trójai falóként vagy az Alexa vírusként azonosítják az IDP.ALEXA.51 fájlt. Ehhez a besoroláshoz nincs egyértelmű bizonyíték, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az IDP.ALEXA.51 észlelése nem mindig téves riasztás.

Tévesen azonosíthatják olyan jól ismert AV-motorok is, mint az AVG. A magyarázat az elavult programverzió (AVG 8.5, 9.0, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015) vagy elavult vírusadatbázis. A vállalat 2017-ben elismerte, hogy a problémát hibás AVG-szoftverfrissítés is okozhatja.

Ez azonban nem az egyetlen oka, hogy valamilyen AV-motor (nem feltétlenül az AVG) az IDP.ALEXA.51 jelenlétét azonosítja a rendszerben. A víruskészítők saját kártékony programjaik álcázására használhatják fel a téves riasztás hírét. 

Illusztráció az idp.alexa.51 téves észleléséről
Két dolgot jelenthet, hogy egy antivírus program az idp.alexa.51-et észleli: frissíteni kell az antivírust, vagy el kell távolítani a malware-t.

Az IDP.ALEXA.51 ingyenes programok mellékleteként juthat be

Az IDP.ALEXA.51 nem rendszerfájl. Ingyenesen letölthető programokhoz köthető. A fájl telepítésének elutasítására külön figyelmet kell fordítani, mert olyan szoftvertelepítő csomagban terjed, amely a gyorsaság érdekében erre nem mindig kínálja fel a lehetőséget önállóan.

Ez önmagában nem kártékony, de a támadók kihasználhatják, hogy reklámprogramokat, kéretlen programokat, esetleg veszélyesebb vírusokat rejtsenek el. Fontos tehát, hogy az egyéni/custom vagy haladó/advanced stb. telepítési módot válassza, ha játékokat, például a Plants vs. Zombies-t vagy más ingyenes alkalmazásokat telepít.

TANÁCS: A NoVirus.uk szakértői szerint jobb nem hagyni, hogy a gyerekek felügyelet nélkül telepítsenek programokat, mert bizonyára nem fogják elolvasni a kapcsolódó licencfeltételeket és adatkezelési nyilatkozatokat, azaz nem fogják észrevenni, ha a rendszert potenciálisan kéretlen vagy kártékony programoknak teszik ki.

A IDP.ALEXA.51 fájlt jelenlétének ellenőrzése és szükség esetén a rendszer helyreállítása

Ha az IDP.ALEXA.51 észlelése téves, csak a telepített antivírus programmal kell foglalkoznia, hogy megszüntethesse a téves riasztásokat. A Vezérlőpulton keresztül teljesen eltávolíthatja az antivírust, majd a honlapjáról beszerezheti a legújabb verziót.

Emellett lehet, a szoftver felületén keresztül is beszerezheti a szükséges frissítést.

Mindazonáltal érdemes átvizsgálnia a rendszert egy másik antivírussal is. Így meggyőződhet arról, hogy a rendszert tényleg nem fertőzi valamilyen veszélyes fertőzés, például trójai, kémprogram vagy billentyűfigyelő. Ehhez mi a következő programokat ajánljuk: Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Reimage (eltávolító) Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Supported versions Kompatibilitás: OS X Supported versions
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Reimage nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
A vírusok okozta kár helyreállításához: Reimage. Az ingyenes keresővel ellenőrizhető, hogy a rendszer fertőzött de, de a malware eltávolításához meg kell vásárolni a Reimage malware eltávolító teljes változatát.

A szerzőről

Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Forrás: https://www.2-spyware.com/remove-idp-alexa-51.html

Eltávolítási útmutatók más nyelveken