IPhone vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - 2018. máj frissítése

Eltávolítási Útmutató - iPhone vírus

Mi az, hogy iPhone vírus?

iPhone vírusok bukkanhatnak fel

Kép egy iOS vírusról

Az iPhone vírus az iOS-hez készített különböző malware-eket jelöl. Míg sokan továbbra is azt hiszik, hogy erre a rendszerre nincs malware, a támadók buzgón dolgoznak a macOS és iOS vírusokon. Tény, hogy kevesebb fertőzésről van szó, mint a Windows és az Android esetében, de fontos figyelembe venni, hogy a számok növekednek.

Sok Mac- és iOS-felhasználó gondolja úgy, hogy készülékük immunis a fertőzésekkel szemben:

 • a rendszerfájlokhoz való korlátozott hozzáférés miatt
 • a töredezett rendszer miatt
 • a külső alkalmazások korlátozott engedélyei miatt

Természetesen macOS rendszeren van lehetőség külső alkalmazások telepítésére, az iPhone esetében nincs. Összességében veszélyt jelenthet a vállalat és a felhasználók azon hozzáállása, hogy egyik rendszerhez sem kell további védelem. A helyzet az, hogy macOS-re és iPhone-ra is léteznek vírusok. A következőkben bemutatjuk ezek típusait és az iPhone vírusok eltávolításának módját.

Potenciálisan kéretlen programok célozzák az Apple termékeket

A bosszantó reklámprogramok és -szkriptek jelentik a legnépszerűbb kéretlen programot (és Windows-malware-t). Az Apple termékeit célzó zsiványok közül is sokan innen merítenek ihletet. Számos MacOS-felhasználó találkozott már gyanús Safari-értesítéssel.

Ezek az értesítések arra figyelmeztetnek, hogy a rendszerbe vírus jutott. Sok esetben azt is állítják, hogy az adatok veszélyben vannak. Természetesen a többi ilyen átveréshez hasonlóan hamis Apple ügyfélszolgálati telefonszámot is közölnek. Fontos, hogy az Apple nem jelenít meg ilyen értesítéseket, sem telefonszámot.

Az ügyfélszolgálati csalások tehát a Safari böngészőben is jelen vannak, és az iPhone-felhasználók is találkozhatnak ilyen átverésekkel. Nem szabad megfeledkezni az ingyenes iPhone-okat kínáló online csalásokról sem.

Bosszantó felugró ablakokat megjelenítő iPhone vírusok is léteznek. Böngészőbe épített webszkriptek formájában működnek, ezért megjelenhetnek ritkábban, de minden böngészőindításkor is. Gyakran annyira tolakodóak, hogy drasztikus módszerrel kell miattuk leállítani a Safarit.

Apple termékekre íródott böngészőeltérítők is léteznek. Egy viszonylag új példa a search.stuckopoe.com eltérítő. Szokványos keresőmotornak tetteti magát, miközben adatokat gyűjt be és a „szolgáltatás javítására” használja fel azokat.
Időnként felugró ablakokat is megjelenít, de a fő problémát az eltávolítása jelenti.

Az eltávolítási lépéseket közlő lapon egy Uninstaller.dmg nevű eltávolító telepítését javasolja. A gond ezzel az, hogy a macOS:Genleo-BQ adware fertőzi. Ha iPhone-ján a Safari szokásos változatát használja, óvakodjon az ilyen eltérítőktől.

Kép egy iPhone vírusrólA közhiedelemmel ellentétbe az iPhone-ok is malware-ek áldozatául eshetnek.

Pegasus spyware – iPhone készülékekhez

Ez a kémprogram az egyik legjobb példa arra, hogy az Apple termékei, és ezen belül is kifejezetten az iOS rendszerű készülékek sem immunisak a komolyabb malware-ekkel szemben. 2016 augusztusában bukkant fel. A feltételezések szerint az izraeli NSO group nevű vállalat fejlesztése, a csoport hírhedt spyware-fejlesztő.

A malware nem véletlenszerűen támad, konkrét célpontjai vannak. A célpontok hivatkozást tartalmazó megtévesztő SMS-t kapnak. Ha megnyitják, letöltik a spyware-et, amely még csak nem is feltört (jailbreak) iPhone-okhoz készült. Nulladik napi sebezhetőségeket használ ki.

Az aktiválást követően teljes megfigyelés alá vonja a felhasználót. Az egyszerűen hozzáférhető és a titkosított üzeneteket, valamint a hangfájlokat is megfigyeli. Tovább rontja a helyzetet, hogy megsemmisíti magát, ha nem 60 napig nem tud kapcsolódni az irányítást végző kiszolgálóhoz. A malware fejlesztői androidos változatot is készítettek a Pegasus malware-ből.

Kifinomult felépítése és működése miatt meglehetősen nehéz észlelni. Nem jelenik meg a futó tevékenységek között, olyan iPhone-okról nem is beszélve, amelyeken nincs is ezeket megjelenítő alkalmazás. Az azonosításhoz és az eltávolításhoz új programok letöltésére van szükség. A Pegasus eltávolításával kapcsolatban további információkat találhat ide kattintva.

iPhone virus

Zsarolóvírus iOS-en?

Az androidos zsarolóvírusok már nem számítanak újdonságnak, ezért feltételezhető, hogy az iPhone-ok ideje is eljön. Egyáltalán nem elrugaszkodott gondolat, Mac zsarolóvírusokkal például már találkoztunk. Egyik ilyen vírus a „Patcher” nevű eszköznek adja ki magát, amely kalózváltozatú szoftverek letöltésére szolgál. A Swift programnyelven íródott.

A malware-t BitTorrent domainek terjesztik. A Windows-hoz készült cryptomalware-ekhez hasonlóan működik, zip fájlban rejtőzik. A programozást nem sikerült tökéletesen elvégezni, hibás volt például az átlátszó felület, de a visszafejtő kulcsokat is rosszul kezelte, amely később a visszafejtés lehetetlenné válását okozta.

A titkosítást sajnos sikeresen elvégezte. Habár ezek a malware-ek egyelőre csak Mac rendszeren bukkantak fel, az iPhone-tulajdonsoknak is óvatosnak kell lenniük.

iPhone virus

Malwarevédelem telefonon

A malware-eket más és más módszerekkel terjesztik. A korábban részletezett iPhone adware-ek és eltérítők webszkriptek segítségével terjednek. A hétköznapi felhasználók számára láthatatlanok, azonosításuk tehát nehézkes lehet. Bejutásuk esélyeit azonban csökkentheti, ha nem kattint különböző játékoldalakon, szerencsejátékos oldalakon és egyéb hasonló weboldalakon található gyanús linkekre.

A komolyabb malware-ek esetében pedig a következő tanácsokat érdemes megfogadni:

 • Frissítse a rendszert, ha új változat érhető el
 • Ne töltsön le feleslegesen harmadik felektől származó alkalmazásokat

Most pedig lássuk az iPhone vírusok eltávolításának lehetőségeit.

iPhone malware-ek eltávolítása

Ha felugró ablakok jelentek meg a böngészőben, állítsa azt alaphelyzetbe. Ügyfélszolgálati csalás esetén zárja be az oldalt. Ha ezt nem tudja megtenni, kényszerítse a böngésző leállását. Az átirányításokat megszüntetheti, ha a Beállítások között a Safari menüpontra kattint, majd az Összes webhelyadat eltávolítása lehetőséget választja.

Egyelőre az iPhone készülékekhez sajnos nem készíthető antivírus és antimalware szoftver – szemben a macOS-szel, amelyhez engedélyt kapott a kiváló Malwarebytes. Ha szokatlan dolgokat tapasztal telefonján, például az alkalmazások összeomlanak vagy a fájlok olvashatatlanok, állítsa vissza az iPhone gyári beállításait. Lépjen a Beállítások közé, majd Általános, Visszaállítás,végül pedig Minden tartalom törlése.

A következő programok közül választva automatikusan helyreállíthatja a vírusok okozta kárt: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. Azért ezeket az alkalmazásokat javasoljuk, mert a potenciálisan kéretlen programokat és a vírusokat is minden kapcsolódó fájllal és regisztrációs bejegyzéssel együtt azonosítani képesek.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - iPhone vírus

macOSSafari

iPhone eltávolítása Mac OS X rendszerből

A MacOS felhasználóinak az az előnyük van az iPhone-felhasználókkal szemben, hogy biztonsági szoftvereket telepíthetnek a bejutott malware-ek eltávolításához.

 1. OS X használata esetén Go gomb a képernyő bal felső részén, majd Applications Kattintson ide: 'Go', majd válassza ezt: 'Applications'
 2. Applications mappa megjelenése után keresse ki a kártevőt (iPhone) vagy az egyéb gyanús programokat. Ezután kattintson jobb gombbal ezekre a bejegyzésekre, majd Move to Trash gomb Kattintson minden kártékony bejegyzésre, majd 'Move to Trash'
macOSSafari

iPhone eltávolítása innen: Safari

A böngészési adatok törlésével akadályozza meg az iPhone vírus felugró ablakainak megjelenését.

 1. Veszélyes kiterjesztések eltávolítása
  Indítson egy Safari böngészőt, majd a bal felső részen található menüben válassza azt, hogy Safari, ezután pedig azt, hogy Preferences Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Preferences'
 2. Válassza azt, hogy Extensions. Keressen iPhone vagy más gyanús bejegyzést, majd távolítsa el őket: Uninstall gomb Távolítsa el a kártékony bővítményeket innen: 'Extensions'
 3. Állítsa alaphelyzetbe az Safari böngészőt.
  Nyisson Safari böngészőt és kattintson az ablak bal felső részén található menü Safari elemére. Itt válassza azt, hogy Reset Safari... Kattintson ide: 'Safari', majd válassza ezt: 'Reset Safari...'
 4. Most egy részletes alaphelyzetbe-állítási ablakot láthat. Általában minden opció be van jelölve, de ha szeretné, megadhatja a helyreállítandó kategóriákat. A kártevő (iPhone) eltávolításának befejezéshez iPhone gombot nyomjon. Jelölje ki az összes lehetőséget, majd 'Reset' gomb

Azt tanácsoljuk, hogy a potenciálisan kéretlen program eltávolítása és a böngészők helyreállítása után vizsgálja át a rendszert egy megbízható antispyware programmal. Ezzel megszabadulhat a kártevő (iPhone) hátramaradt regisztrációs bejegyzéseitől és az esetleges további parazitáktól és malware-fertőzésektől is. Válasszon az általunk ajánlott malware-eltávolítók közül: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes.

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken