CCleaner 5.33 vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - víruseltávolítási instrukciók

Eltávolítási Útmutató - CCleaner 5.33 vírus

Mi az, hogy CCleaner 5.33 vírus?

A CCleaner fertőző 5.33-as verziója 2,27 millió felhasználóhoz juttat malware-t

CCleaner vírus

A CCleaner vírus a jól ismert rendszertisztító, a CCleaner 5.33-as verziójára utal. Az Advanced Persistent Threat (APT) típusú támadás segítségével a hackerek bejutottak a terjesztési hálózatba, és hitelesített a CCleaner 5.33 mellékleteként terjeszthették vírusukat.

A Floxif trójai néven ismert malware több mint kétmillió felhasználóhoz jutott el – mindazokhoz, akik letöltötték a CCleaner 5.33-as és a CCleaner Cloud 1.07.3191-es verzióját. A támadás 2017. augusztus 15-én kezdődött és egészen szeptember 15-éig tartott, amikor is biztonsági szakértők végül észlelték a történteket.

Kiegészítés, 2017. szeptember 28. Habár az Avast (amely az eredetileg a Piriform által készített szoftver aktuális tulajdonosa) azt nyilatkozta, hogy a malware-t megállították, a támadók továbbra is aktívnak tűnnek. A CCleaner vírus első támadása alapján azt feltételezhettük, hogy a célpontok otthoni felhasználók. A hátsó ajtóként működő Floxif trójai adatokat gyűjtött az áldozatokról, majd az adatokat távoli szerverre küldte.

A szerver túlterhelődése miatt az adatbázis összeomlott. A malware fejlesztői azonban újjáépítették, majd második támadási hullámba kezdtek. Hamarosan kiderült, hogy az otthoni felhasználók csak egy lépcsőt jelentettek a nagyobb vállalatok irányába: Microsoft, Sony, Samsung, Cisco, VMware, D-Link, Linksys, HTC.

Friss elemzések szerint a malware 20 vállalat több mint 700.000 rendszerét fertőzte meg – mindössze 4 nap leforgása alatt. A legfőbb célpontokat telekommunikációs és közösségi hálózati vállalatok jelentették. A Japánban és Taiwanban működő vállalatok jelentették a legtöbb fertőzött rendszert (10 és 13).

A legfontosabb tudnivalók a Piriform malware-ről (Floxif):

 • A Floxif CCleaner trójai CCleaner 5.33.6162 és CCleaner Cloud 1.07.3191 verziók 32 bites változataiba került be. A támadók a CCleaner.exe nevű fő futtatható állományba ágyazták a fertőzést.
 • A kártékony verzió 2017. augusztus 15-e és szeptember 15-e között volt elérhető. A szoftver jogait birtokló vállalat szerint körülbelül 2.27 millióan telepítették és használták a fertőzött rendszeroptimalizáló szoftvert.
 • A szoftver hátsó ajtót nyitott az áldozatok rendszerében, valamint bizonyos személyes adatokat továbbított a támadóknak.
 • A fertőzött változatot használóknak mielőbb frissíteniük kell legalább az 5.34-es verzióra és meg kell változtatniuk jelszavaikat, hogy megvédhessék érzékeny adataikat az esetleges támadásoktól.
 • Két IP-cím köthető a támadókhoz: 216.126.225.163 és 216.126.225.148.

Az elemzések szerint a frissítés nem biztos, hogy elegendő, mert a támadók korábban felfedezetlen kódot is elrejtettek. Az áldozatoknak érdemes a vírust a számítógép korábbi változatra való visszaállításával eltávolítani.

A CCleaner fertőzött változata domaingeneráló algoritmust és távoli kiszolgálóval való kommunikációs funkciókat is tartalmazott. A kapcsolaton keresztül számos adatot továbbított a támadóknak, többe között:

 • A számítógép nevét;
 • A telepített programok listáját;
 • A hálózati adapterek listáját;
 • Egyedi azonosítókat;
 • Az aktív folyamatok listáját.

AZONNAL frissítsen legalább a .34-es verzióra, hogy megvédhesse számítógépét és eltávolíthassa a CCleaner vírust. A malware rengeteg számítógépet elért, de a figyelembe véve, hogy a CCleaner havi 2 milliárd letöltést számlál, a helyzet sokkal rosszabb is lehetne.

CCleaner malwareA CCleaner 5.33-as verziójában lévő malware neve Floxif.

A fertőzött változat akár további malware-eket is bejuttathatott (vannak erről is beszámolók), ezért erősen ajánlott, hogy átvizsgálja a rendszert egy antimalware szoftverrel, amely remélhetőleg a CCleaner Floxif trójai és az esetleges további fertőzések minden elemét is eltávolítja. Jó választás a kiváló FortectIntego és Malwarebytes.

A CCleaner malware második lendületet vesz

A Talos Intelligence szakértőinek jelentése szerint egy második CCleaner vírus is létezik, amely nagyobb technológiai vállalatokat céloz domain alapján. A támadók a legnagyobb vállalatokhoz próbáltak bejutni, például:

Akamai, Intel, Microsoft, Google, Samsung, Sony, VMware, HTC, Linksys, D-Link, Cisco.

Ez a kód a GeeSetup_x86.dll nevű telepítővel indul. Aktiválás után azonosítja a rendszer architektúráját (32 vagy 64 bit), majd beépíti a megfelelő trójait. A 32 bites változatra helyezett fájl neve TSMSISrv.dll, a másik az EFACli64.dll. Úgy tűnik, hogy a támadók a vállalatok szellemi tulajdonaihoz próbáltak hozzáférni.

A trójai hátsó ajtó terjedése

Ahogyan már említettük is, a CCleaner kiszolgálóit támadás keretében megfertőzték, azaz a malware-t bárki letölthette a Piriform weboldaláról.

A frissített változat 2017. augusztus 15-én vált elérhetővé, a látogatók ettől kezdve kapták a fertőzött változatot.

A Zondervirus.nl arra figyelmeztet, hogy ugyanez történhetett azokkal, akik egyszerűen frissítették a szoftver 2017. augusztus 15. és szeptember 15. között.

Biztonságos a CCleaner?

Fontos, hogy maga a Piriform CCleaner program NEM vírus. Teljesen ártalmatlan, szabadon használható szoftver, de támadóknak sikerült bejutniuk a vállalat rendszerébe, ahol kártékony kódot illesztettek a már hiteles aláírással rendelkező szoftverbe.

Amint a szakértők azonosították a CCleaner vírust, az Avast hivatalos közleményt adott ki, amely az 5.34-es verzióra való frissítést javasolta. Arról azonban továbbra sincs elegendő információ, hogy hogyan sikerülhetett a támadás.

Hogy biztosíthassa számítógép malware-mentességét, távolítsa el a programot, vizsgálja át a rendszert a sokszor ajánlott Malwarebytes legújabb változatával – vagy más megbízható biztonsági szoftverrel, majd telepítse a CCleaner új verzióját. Lássuk a CCleaner malware eltávolításának részleteit.

A CCleaner vírus eltávolítása.

Az elemzések szerint a CCleaner vírus eltávolításához nem elég az 5.34-es verzió telepítése. Jobb, ha teljesen megtisztítja a rendszert.

Ehhez biztonsági mentésből állítsa vissza a rendszert egy korábbi időpontra (a malware telepítése előttire), majd vizsgálja át a számítógépet antimalware szoftverrel. A számítógép megtisztításának lépéseit lentebb láthatja.

A CCleaner vírus eltávolítása után változtassa meg a jelszót minden olyan szolgáltatáson, amelyet a vírus bejutása után használt. Érdemes olyan rendszeren jelszót változtatnia, amelyet nem ért el a fertőzés – például telefonon.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - CCleaner 5.33 vírus

CCleaner 5.33 eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: CCleaner 5.33 törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (CCleaner 5.33) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

CCleaner 5.33 eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden CCleaner 5.33 elemtől megszabadulhasson

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt CCleaner 5.33, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken