Cerber 4.1.1 vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - 2017. febr frissítése

Eltávolítási Útmutató - Cerber 4.1.1 vírus

Mi az, hogy Cerber 4.1.1 ransomware vírus?

A Cerber 4.1.1 ransomware támadásba lendül. Mit lehet tudni róla?

A Cerber 4.1.1 ransomware vírus ugyanazon a napon bukkant fel, amelyen a Cerber 4.1.0 ransomware is fertőzni kezdett. Mindkét fertőzés a hírhedt Cerber víruscsaládba tartozik, amely már számos hasonló frissítésen túl van. Továbbra is az egyik legveszélyesebb ransomware-ről van szó, ezért mindent meg kell tennie, hogy elkerülje. Lássuk a Cerber 4.1.1 vírus új funkcióit. A legfontosabb változás az áldozat számítógépén megjelenített háttérkép módosítása, ez tájékoztatja a titkosításról, valamint a fájlok megmentéséhez kifizetendő váltságdíjról. A vírus korábbi változatait a titkosított fájlokhoz fűzött kiterjesztés alapján lehetett azonosítani: .cerber, .cerber2 és .cerber3. Ha ezeket a kiterjesztéseket látja fájljain, a Cerber egyik változatával áll szemben. Az eltávolítást elvégezheti egy antispyware program segítségével, például: FortectIntego.

Ahogyan említettük is, a Cerber 4.1.1 ransomware a hírhedt crypto-ransomware vírus legújabb változata. Teljesen észrevétlenül működik. Futtatáskor hozzálát a megadott fájltípusok előkerítéséhez, méghozzá mélyebb rendszermappákból kezdve. A felhasználó így nem fog gyanút, az egyetlen gyanús jel a számítógép lassulása a titkosítás következtében. A folyamat során módosítja a fájlok kiterjesztését egy 4 karakteres sorra, például: dep3. Miután a 4.1.1-es verzió utolsó lépésként az Asztalon is titkosította a fájlokat, egy README.HTA fájlt hoz létre ugyanitt, egy .vbs fájl segítségével hangüzenetet indít, majd módosítja a háttérképét a következő szöveget tartalmazó képre:

Your documents, photos, databases and other important files have been encrypted by “Cerber ransomware 4.1.1”!
[…]
There is a list of temporary addresses to go on your personal page below:

Nem sok mindent árul el a vírus új háttérképe, de egy „fizetési oldalra” vezető URL-t megad, ahol az áldozatok megtudhatják, hogyan vásárolhatnak bitcoint, és hogyan továbbíthatják azt a támadók bitcoin-tárcájába. Ugyanezek az URL-ek és információk találhatók meg a .hta fájlban is. Az URL-ek szokványos böngészővel nem nyithatók meg, ehhez a Tor böngésző szükséges. Az üzenet ehhez is tájékoztatást nyújt, hogy minden áldozat meg tudja tenni a szükséges lépéseket. Az URL-ek a Cerber Decryptor nevű programot bemutató oldalra vezetnek. Az előző verziókhoz hasonlóan a 4.1.1-es ransomware is lehetőséget ad a nyelv kiválasztására, majd ellenőrizteti, hogy tényleg ember nyitotta-e meg a weboldalt, és csak ezután jeleníti meg a visszafejtő megvásárlására vonatkozó adatokat. Meglepő módon a Cerber 4.1.1 kevesebb váltságdíjat követel, mint a korábbi verziók. Mindössze 0,1188 bitcoint (≈ 31.000 forint) az első 5 napon belül, majd ezután 0,2376-ot (≈ 63.000 forint).

Köztudott, hogy a Cerber azért emelkedik ki a többi ransomware-projekt közül, mert kifejezetten arra fókuszál, hogy rábeszélje az áldozatokat a váltságdíj kifizetésére. A fizetőoldalon olyan szakaszokat találunk, mint „GYIK”, „Támogatás” és „1 fájl INGYENES visszafejtése”, ahol a felhasználók egy titkosított fájlt feltölthetnek, és visszakaphatják az eredeti változatot – bizonyítandó, hogy a program tényleg létezik és működik. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne fizessen a támadóknak – persze a döntés az öné. Ne feledje, hogy a támadók addig fognak újabb és újabb vírusokat készíteni, amíg az áldozatok hajlandóak fizetni – ne motiválja őket ön is. Ha mégis fizetni szeretne, vegye figyelembe azt is, hogy a ransomware-áldozatok mindössze 20%-a kapta vissza a fájlokat fizetés után. Jobb, ha inkább hozzálát a Cerber 4.1.1 eltávolításához. Ezután a lentebb olvasható adatmentési módszerekkel próbálkozzon.

Hogyan jut a rendszerbe a vírus?

A legújabb hírek szerint a Cerbert a pseudo-Darkleech kampány terjeszti, amely WordPress weboldalakat céloz. Ha az áldozat fertőzött weboldalra lép, a RIG exploit kitet tartalmazó weblapra irányítódik át. Az exploit kit sebezhetőségeket keres az áldozat számítógépén (elavult programokat keres, ezek biztonsági réseit próbálja meg kihasználni), majd a háttérben telepíti a malware-t. Jól szervezett támadásról van szó, amely csak megfelelő ismeretek birtokában érthető meg. A ransomware fejlesztői egy régi, de továbbra is hatékony módszert is használnak: fertőző csatolmányokat tartalmazó rosszindulatú e-maileket küldenek ki. Ha az áldozat megnyit egy ilyen csatolmányt, a malware a rendszerbe jut, és hozzákezd a titkosításhoz. Kerülje el a kétes e-maileket, és ne hagyja, hogy kíváncsisága győzzön: óvakodjon például a PayPal-en átvehető nyereményekről szóló levelekről, a kétes számláktól, valamint mindentől, amit ismeretlen feladók küldtek. Ha úgy tűnik, hogy a levél kifejezetten próbálja rábeszélni a csatolmány megnyitására, zárja be az e-mailt!

A Cerber 4.1.1 eltávolítása

A Cerber 4.1.1 vírus egy új ransomware, csak naprakész antivírus vagy antimalware programmal lehet eltávolítani. Megfelelő szoftvert válasszon, mert ha kártékony komponensek maradnak a rendszerben, azok később újra működésbe léphetnek. A Cerber 4.1.1 ilyen módú eltávolítása emellett az esetleges további malware-ektől is megszabadítja a rendszert. Fontos, hogy nem érdemes próbálkoznia a Cerber 4.1.1 ransomware kézi eltávolításával, ezt csak hozzáértőknek tudjuk ajánlani. A vírus által titkosított fájlokat biztonsági mentésekből visszaállíthatja. Ha nem készített mentéseket, nem sok esély van a fájlok megmentésére. Az alábbi adatmentő módszereket azért érdemes kipróbálnia.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Cerber 4.1.1 vírus

Cerber 4.1.1 eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Cerber 4.1.1 törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Cerber 4.1.1) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Cerber 4.1.1 eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Cerber 4.1.1 elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Cerber 4.1.1 eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Ha számítógépét megfertőzte a Cerber v.4.1.1, talán már fontolgatja a váltságdíj kifizetését. Először is, a fizetéssel további zsarolóvírusok elkészítésére motiválná a támadókat. Emellett az is előfordulhat, hogy a támadók egyszerűen lelépnek a pénzzel, hiszen semmi sem kényszeríti őket arra, hogy állják a szavukat. Kétszer is gondolja meg, hogy meg szeretné-e vásárolni azokat a bitcoinokat.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Cerber 4.1.1 által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro

A malware-kutatók továbbra is próbálkoznak a Cerber 4.1.1 feltörésével, de meglehetősen nehéz feladat visszafejtőt készíteni hozzá. Azt javasoljuk tehát, hogy készítsen másolatot a titkosított fájlokról (hogy legyenek érintetlen példányok), majd próbálja ki a Data Recovery Prót. Ne felejtse el először eltávolítani a Cerber 4.1.1-et!

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Cerber 4.1.1 zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Cerber 4.1.1, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken