Cerber v4.0 vírus eltávolítása (eltávolítási instrukciók) - (frissítve: 2016. nov)

Eltávolítási Útmutató - Cerber v4.0 vírus

Mi az, hogy Cerber v4.0 ransomware vírus?

Cerber 4.0 vírus. Mi változott?

A Cerber 4.0 vírus 2016 októberében (avagy Cerber v4.0) csatlakozott a RaaS (ransomware-as-service, zsarolóvírus mint szolgáltatás) rendszerű fertőzések közé. A Janus Cybercrime vírussal (amely a Mischa és a Petya kombinációja) és a Stampado vírussal együtt a Cerber vírus is megtalálható a darkweben, várják az érdeklődő bűntársakat. Ha még nem hallott a RaaS stratégiáról, azt kell tudnia róla, hogy egyre népszerűbb a víruskészítők körében, ugyanis abból áll, hogy fertőzéseiket szolgáltatás formájában továbbárusítják. A legnépszerűbb modell, hogy a partnerek bevételének 20%-át kérik el. A Cerber v4.0 malware terjesztésének jelenleg három fő forrása van:

 • A legnagyobb ezek közül a Magnitude. Ez egy exploit kit, amely már a kezdetek óta terjeszti a Cerbert, így nem meglepő, hogy a legújabb változatot is segíti. Úgy tűnik, a kitet kifejezetten ehhez a vírushoz készítette az azonos nevű hackercsoport.
 • A második legnagyobb terjesztőcsapat a PseudoDarkleech. A Magnitude-dal ellentétben ezek a bűnözők más zsarolóvírusok mellett is elkötelezték magukat, ezek például a CrypMIC és a CryptXXX. A Cerber 4.0 kedvéért azonban bevezettek néhány változtatást, a Neutrino exploit kit helyett a RIG szoftvert használják a vírus bejuttatására.
 • Habár a PseudoDarkleech látszólag már nem használja a Neutrinot, a kit továbbra is aktív, még mindig segíti a ransomware-eket a támadásban.

A ransomware-ek ilyen ütemű terjedése aggasztó, mindenkinek ellenőriznie kell, hogy adatai biztonságban vannak-e. A Cerber 4 eltávolítása persze könnyedén elvégezhető egy megbízható antivírus szoftverrel (pl. FortectIntego), de a fájlokat ez nem fogja visszahozni. A komplex algoritmus, amelyet már a Cerber 2.0 és a Cerber 3.0 is használt, továbbra is feltörhetetlen, az adatmentés egyetlen lehetősége a korábban elkészített biztonsági mentés visszaállítása.

Fontos tudni azt is, hogy a vírus néhány változtatással érkezik a korábbi verziókhoz képest, a Cerber 4.0 sokat fejlődött. A vírus fejlesztői azt állítják, hogy a program sokkal ügyesebben kerüli ki a felügyeleti szolgáltatásokat és az antimalware programokat, a titkosítási algoritmus pedig tovább erősödött, és egyébként a korábbi .CERBER helyett véletlengenerált karakterre módosítja a kiterjesztéseket. Ráadásul még több fájltípust céloz meg. Habár nehezebbé vált a Cerber 4.0 ransomware azonosítása és eltávolítása, ezt a számítógép és a későbbi fájlok biztonsága érdekében mindenképp meg kell tennie.

Hogyan lehet védekezni a ransomware-rel szemben?

Mielőtt a Cerber 4.0 elkerülésére térnénk, részletezzük a terjesztés két fő módszerét: spam e-mailek és megtévesztő hirdetések. A spam a potenciálisan veszélyes szoftverek és hivatkozások terjesztésének egyik legnépszerűbb módszere. A spamterjesztés 2010-es tetőpontja óta csökkenést tapasztaltunk, de 2016-ban ismét emelkedni látszik a kéretlen levelek száma. Elképzelhető, hogy ez a zsarolóvírusok hatása. Hatékony módszernek bizonyult ugyanis a ransomware-ek e-mailes továbbítása, így semmi okuk a támadóknak új módszert keresni. A felhasználóknak meg kell tanulniuk, hogy hogyan azonosíthatják a potenciálisan veszélyes leveleket. Ezek általában ismeretlen feladóktól érkeznek, és csatolmányok letöltésére buzdítanak. Legyen óvatos még az állami szervektől érkező levelekkel is, a támadók álnevekkel dolgoznak.

A megtévesztő hirdetések szintén népszerűek a ransomware-fejlesztők körében. A kártékony hirdetések, a szoftverfrissítésnek látszó ablakok, a lottónyeremények mind csak kis részei azoknak a különböző veszélyes tartalmaknak, amelyek a Cerber v4.0-et terjesztik a weben. Azok, akik bedőlnek a csábításnak, és megnyitják ezeket a linkeket, azonnal vírust engednek a rendszerbe. A kérdés az, hogy honnan lehet tudni, hogy melyek a biztonságos, és melyek a veszélyes hirdetések. Nehéz megkülönböztetni őket, a legjobb, ha aktív védelmet biztosító antimalware szoftvert futtat, és elkerüli a kockázatos weboldalakat.

A Cerber v4.0 eltávolításának legfontosabb tudnivalói:

Rendkívül veszélyes vírusról van szó, ezért mielőbb hozzá kell látnia az eltávolításhoz. A legújabb Cerber sokat javult az antivírusokkal szembeni védelem terén, ezért előfordulhat, hogy az ön szoftvere sem képes azonosítani és eltávolítani. Érdemes tehát végighaladnia a bejegyzésünk alatt található lépéseken. Ha ezekkel végzett, futtasson teljes rendszervizsgálatot, így már valószínűleg nem akad probléma.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Cerber v4.0 vírus

Cerber v4.0 eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Cerber v4.0 törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Cerber v4.0) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Cerber v4.0 eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Cerber v4.0 elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Cerber v4.0 eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

A Cerber 4.0 nem ad esélyt a fájlok visszaállítására. Bizonyos módszerekkel azonban talán segíthet a fájlokon a támadók visszafejtő szoftvere nélkül is. Az alábbi három módszer szerencsés esetben legalább néhány fájlt megmenthet.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Cerber v4.0 által titkosított fájlok visszaállítását:

Segíthet a Cerber 4.0 titkosításán a  Data Recovery Pro?

Habár a sikerre nincs garancia, elképzelhető, hogy néhány fájlt megmenthet egy olyan programmal, mint a Data Recovery Pro. Először mindenképpen távolítsa el a vírust, hogy ne titkosíthassa újra a visszaállított fájlokat. 

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Cerber v4.0 zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Segíthet a Windows Előző verziók funkciója a fájlok visszaállításában?

A Windows Előző verziók funkciójával egyesével állíthat vissza fájlokat. Ennek azonban feltétele az, hogy a funkció már a fertőzés előtt is engedélyezve volt. Ha igen, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

Hogyan segíthet a ShadowExplorer a fájlok visszaállításában?

A ShadowExplorer csak akkor nyújthat segítséget, ha a fájlok árnyékmásolatai még a rendszerben vannak. Ha a ransomware törölte őket, akkor sajnos nincs esély az adatmentésre. A Cerber 4.0 minden bizonnyal tesz arról, hogy ezek a másolatok törlődjenek, de azért egy próbát a megér a ShadowExplorer is. A lépések a következők. 

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Cerber v4.0, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Lucia Danes
Lucia Danes - Víruskutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Lucia Danes
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken