Fantom vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2017. júl)

Eltávolítási Útmutató - Fantom vírus

Mi az, hogy Fantom ransomware vírus?

A Fantom ransomware kritikus Windows Update képernyőnek álcázza a fájltitkosítási folyamatot

Fantom ransomware virus

A Fantom vírus (avagy Fantom ransomware) egy viszonylag új crypto-ransomware vírus, amely a titkosítás közben megjelenített „Configuring critical Windows Updates” ablakáról vált hírhedté. Az ablak természetesen átverés, célja az, hogy rávegye az áldozatot arra, hogy várja ki a folyamat végét. A folyamat azonban nem frissítést, hanem a személyes fájlok titkosítását jelenti, valamint ezt követően a kiterjesztések .fantom-ra módosítását.

A vírus ezután DECRYPT_YOUR_FILES.HTML nevű üzenetet hagy, mely a következő sorral indul: “Attention! All your files have been encrypted.” Az üzenet szerint a vírus az RSA-4096 és az AES-256 algoritmusok segítségével titkosítja a fájlokat. Ezeket szinte lehetetlen feltörni.

Rendkívül fejlett algoritmusokról van szó. Először publikus kulcsot generál, amellyel titkosítja a fájlokat, a kulcsot pedig az RSA algoritmussal titkosítja, majd továbbküldi a fejlesztőknek. Erre a kulcsra van szüksége azoknak, akik vissza szeretnék fejteni a .fantom kiterjesztésű fertőzött fájlokat. A támadók azonban nem fogják csak úgy odaadni.

Az üzenet szerint az áldozatnak egy hete van a kulcs megvásárlására, ezt követően örökre törlődik. Nem adják meg a váltságdíj pontos összegét, ehhez az áldozatnak el kell küldenie az üzenetben található egyedi azonosítót a következő e-mail címek valamelyikére: [email protected] és [email protected]. A szoftver az asztali háttérképet is megváltoztatja a következő (elgépelt) mondatra: „FANTOM. All files encripted!!!

Fantom ransomware virus

Először is arra szeretnénk kérni, hogy ne fizesse ki a követelést. A fájlokat visszaállíthatja korábban készített biztonsági másolatból – de mielőtt ezt megtenné, el kell távolítania a Fantom ransomware vírust. Tudjuk, hogy senki sem szeretné elveszíteni legfontosabb fájljait, ezért is tanácsoljuk mindig, hogy időben készítsenek biztonsági másolatokat külső adathordozóra.

A biztonsági mentések nemcsak vírusfertőzés esetén hasznosak, akkor is jól jönnek, ha egy-két fájl megsérül. A biztonsági szakértők nem javasolják, hogy kézzel próbálkozzon a vírus eltávolításával. A kártékony programokat úgy készítik, hogy a rendszer mélyébe rejtőzzenek, és több fájl működtesse őket. A legjobb, ha automatikusan működő eltávolítószoftverrel végzi el a feladatot, amely minden fájlt azonosít és el is távolít. A Fantom eltávolításához jól használható például a kiváló RestoroIntego.

A Fantom ransomware különös esete: hogyan jut a rendszerbe?

A Fantom malware meglehetősen trükkös módszert alkalmaz. Ahogyan azt fentebb említettük is, kritikus Windows Update üzenetnek álcázza magát, amely arra kéri a felhasználót, hogy ne kapcsolja ki a számítógépet. Eközben a vírus előkeresi a meghatározott fájltípusokat. Átvizsgálja a rendszert, és titkosítja a kedvenc emlékeket, a munkákat és a fontos dokumentumokat, semmi esélyt sem hagyva a visszaállításra.

A létfontosságú rendszerfájlokat persze kihagyja, majd üzenetet készít, módosítja a háttérképet és elindítja a delback.bat fájlt. Ha a felhasználó nem rendszergazdai jogosultságú, felugró ablak jelenik meg, amely engedélyt kér a számítógépen történő változtatások végrehajtásához. Az üzenet látszólag megbízható forrásból, a Microsoft Windows-tól származik, így a mit sem sejtő áldozat megadja az engedélyt. Ekkor a vírus törli az árnyékmásolatokat, amelyek segíthettek volna a fájlok megmentésében.

Hogyan terjesztik?

A Fantom ransomware-t kártékony weboldalakkal, e-mailekkel, hirdetésekkel és más módszerekkel is terjesztik. A felhasználók számos módon megvédhetik számítógépüket a ransomware-támadásokkal szemben. A legfontosabb, hogy biztonságos böngészési szokásokat alakítsanak ki. Ne kattintson gyanús hirdetésekre, hivatkozásokra és gombokra. Ne nyisson meg szenzációhajhász hirdetéseket és cikkeket.

Soha ne nyisson meg ismeretlenektől származó e-mailes csatolmányokat. Nem számít, hogy a csatolmány számlának, csekknek vagy hasonló fontos dokumentumnak tűnik – könnyen lehet, hogy fertőzést rejt. Sőt: rengeteg támadó ad pontosan ilyen látszatot a vírusoknak, mert a cél az, hogy rávegyék a felhasználókat a fájlok megnyitására. Ne nyisson meg olyan fájlokat, amelyeket a rendszer potenciális veszélyforrásnak lát, és telepítsen egy megfelelő antimalware szoftvert.

Eltávolítási útmutató a Fantom vírushoz

A Fantom vírus minden komponensét el kell távolítania. Teljesen meg kell tisztítania a rendszert a vírustól, különben a hátramaradt fájlok további támadásoknak tehetik ki a rendszert. A Fantom eltávolításához használjon antivírus szoftvert. Előfordulhat, hogy a vírus megakadályozza ennek futtatását, ezesetben kövesse az alábbi lépéseket.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Restoro Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Restoro Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Restoro Intego has a free limited scanner. Restoro Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Fantom vírus

Fantom eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Fantom törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Fantom) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Fantom eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a RestoroIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Fantom elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Fantom eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Ne támogassa a víruskészítőket a váltságdíj kifizetésével. Ne feledje, hogy a bűnözők haszontalan szoftvereket küldhetnek, amelyek nem fognak segíteni a visszaállításban. Arról nem is beszélve, hogy további fertőzéseket juttathatnak a rendszerbe. Ha elveszítette a fájlokat, állítsa vissza őket biztonsági mentésből, vagy próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Fantom által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro

A fájlok visszaállításához a Data Recovery Pro is megoldást jelenthet.  Érdemes megpróbálnia, mert ingyenes szoftver, és tényleges Fantom-visszafejtő még nem készült.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Fantom zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

Windows Korábbi változatok funkció

Ha nagyon fontos fájlokat kell visszaállítania, a Data Recovery Pro-t javasoljuk. A szoftver azonban csak akkor segíthet, ha korábban bekapcsolta a Windows Korábbi változatok funkcióját.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Fantom, használjon megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Olivia Morelli
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken