Rapid vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - (frissítve: 2018. júl)

Eltávolítási Útmutató - Rapid vírus

Mi az, hogy Rapid zsarolóvírus?

Rapid zsarolóvírus – .rapid fájlkiterjesztést használó titkosítóvírus

Kép a Rapid zsarolóvírusról

A Rapid ransomware egy veszélyes fájltitkosító vírus, amely az AES algoritmus segítségével kódolja le a fertőzött számítógépen tárolt adatokat. Ezt követően .rapid kiterjesztéssel jelöli meg a titkosított fájlokat, majd a How Recovery Files.txt vagy a !!! txt the README nevű üzenetet helyezi el a számítógépen, amelyben a [email protected] e-mail címet közli. Ezen keresztül érhetők el a támadók.

A .rapid ransomware először január végén bukkant fel. Továbbra is aktív vírus Spanyolországban, Franciaországban, az USA-ban és más országokban is. Azt javasoljuk tehát, hogy legyen különösen óvatos, mert ha a rendszerbe jut, a titkosítással hozzáférhetetlenné teszi a fájlokat. Ez a fertőzés leginkább abban különbözik a más hasonló titkosító vírusoktól, hogy rejtve képes maradni a rendszerben, és az újonnan létrehozott fájlokat is titkosíthatja.

A Rapid ransomware feltehetőleg pszichológiai manipuláció és kártékony e-mailes csatolmányok segítségével jut a rendszerbe. Jelenleg az Internal Revenue Service-nek adja ki magát.

Bejutást követően módosítja a rendszer bizonyos beállításait, majd hozzálát a megcélzott fájltípusok előkereséséhez. A sikeres titkosítást követően üzenetet hagy.

Szakértőink kiemelték, hogy a vírus különböző számítógépeken különböző e-mail címet jeleníthet meg. Ennek oka, hogy a támadók próbálják megvédeni személyazonosságukat, ezért gyakran váltanak elérhetőséget. Jelenleg a következő e-mail címek köthetők a Rapid vírushoz:

A szakértők adatai szerint a ransomware két különböző nevű fájlban is közölheti követeléseit. A fájlokban tárolt információk azonban megegyeznek, e-mailes kapcsolatfelvételt kérnek:

Hello!

All your files have been encrypted by us
If you want to restore files, write an e-mail – [email protected]

Az üzenet nem sokat árul el az adatmentés lehetőségeiről, de egyértelmű, hogy a támadók bizonyos összegű váltságdíj kifizetését szeretnék látni. Elképzelhető, hogy ez az összeg a titkosított fájlok számán múlik, esetleg azon, hogy az áldozat milyen gyorsan veszi fel a kapcsolatot a támadókkal. Mindazonáltal a biztonsági szakértők egyöntetű véleménye az, hogy nem szabad kapcsolatba lépni a Rapid vírus készítőivel.

Nem tudhatjuk, hogy tényleg készítettek-e visszafejtőt vírusukhoz, de azt sem, hogy a váltságdíj kifizetése után tényleg elküldenék-e ezt a szoftvert. A fizetés tehát további károkat okozhat: a fájlok mellett pénzét is elveszítheti.

Fontos tehát, hogy a ransomware bejutása után a számítógép megtisztítására koncentráljon. A ransomware kártékony kódot illeszthetett a rendszerfolyamatokba, ezért a számítógép lelassulhat, a programok váratlanul leállhatnak. A malware jelenléte emellett biztonsági gyengepontot is jelenthet, további kártevőknek nyithat hátsó ajtót. Jobb, ha mielőbb eltávolítja a Rapid ransomware-t.

Azt javasoljuk, hogy ne kézzel próbálja előkeríteni a rosszindulatú komponenseket. Nehéz feladat. Érdemes inkább egy megbízható biztonsági szoftvert (pl. FortectIntego) használnia a Rapid ransomware eltávolításához. Ha problémákba ütközött a vírus eltávolítása során, tekintse át a bejegyzésünk végén található útmutatót.

Kép a Rapid zsarolóvírusrólA Rapid zsarolóvírus fejlesztői kapcsolatfelvételt kérnek a fájlok visszaállításához.

A támadók magukat az Internal Revenue Service-nek kiadva terjesztik a Rapid zsarolóvírust.

A Rapid vírus mögött álló támadók az utóbbi időkben már az IRS nevét is felhasználják a kártékony e-mailekben. Az Internal Revenue Service az Amerikai Egyesült Államok adóhivatala. Az e-mailek többnyire a „Please Note – IRS Urgent Message-164” vagy hasonló tárggyal érkeznek.

A megtévesztő levelek szövege azt állítja, hogy a címzett nem adózott időben, ezért büntetést kell fizetnie. Ezután arra biztatja a címzettet, hogy nyissa meg a további „hasznos információkat” tartalmazó csatolmányt. Az e-mail azt is megjegyzi, hogy az adófizetőnek csak néhány napja van, hogy felvegye a kapcsolatot a felelős adóügyi alkalmazottal, ellenkező esetben további büntetés lesz kiszabva.

Egyértelmű pszichológiai manipulációról van szó tehát, melynek célja, hogy az áldozat elhiggye, hogy sürgősen fel kell vennie a kapcsolatot az állítólagos hatósággal. A csatolmányban kártékony Word dokumentum lapul, amely a makrók funkció engedélyezését kéri. Ezzel azonban működésbe lép a Rapid ransomware.

Szerencsére viszonylag könnyen észre vehető, hogy átverésről van szó. Először is, az IRS nem ilyen formában venné fel a kapcsolatot az emberekkel. Fontos továbbá, hogy az Internal Revenue Service amerikai szerv, ráadásul az e-mail brit domainről érkezik, a fájl pedig német nyelvű. Ezek mind nagyon gyanús jelek.

A ransomware-terjesztés további jellemzői

A támadók rengeteg időt szánnak a különböző terjesztési módszerek finomítására. Jelenleg a kártékony e-mailek jelentik a legnépszerűbb módszert. Ennek során kártékony csatolmányokat tartalmazó megtévesztő e-maileket küldenek ki. Ilyen esetben az áldozat saját maga indítja el a fertőzést.

A spam e-mailek mellett persze más módszerek is léteznek. A LesVirus.fr, szakértői szerint szintén gyakran jut fertőzés a rendszerbe a következőkön keresztül:

 • illegális letöltések;
 • álcázott programok vagy frissítések;
 • kártékony hirdetések.

Óvatosnak kell lennie tehát az internet böngészése és a letöltések során is. Fontos továbbá, hogy naprakészen tartsa a telepített programokat és az operációs rendszert is. Így elkerülheti, hogy a malware-ek kihasználják az esetleges biztonsági réseket.

Természetesen elengedhetetlen egy megbízható antivírus telepítése is. Mindezt betartva sem szabad elfelejtenie, hogy még a legjobb biztonsági program sem képes tökéletes védelmet nyújtani, ha a felhasználó nem elég óvatos az interneten.

A Rapid vírus eltávolítása egyszerűen

A ransomware típusú fertőzések veszélyéhez nem fér kétség. A fájltitkosító vírusok könnyedén telepíthetnek további kártékony programokat is, megnehezítve ezzel a rendszer megtisztítását. A kártevők kézi eltávolítását azonban csak a szakértőknek javasoljuk. Egyéb esetben érdemesebb egy biztonsági szoftver segítségét hívni.

A Rapid ransomware automatikus eltávolításához csak egy antivírus szoftverre van szükség. Kiváló választás például a gyakran ajánlott FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner és Malwarebytes. A komolyabb fertőzések megakadályozhatják a malware-eltávolító programok telepítését,

ezért a Rapid ransomware eltávolításának első lépéseként érdemes a számítógépet csökkentett módban indítani. Ehhez kövesse a lentebb olvasható lépéseket. Az eltávolítás után rátérhet az adatmentés lehetőségeire.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - Rapid vírus

Rapid eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ha a .rapid vírus letiltotta az antivírus szoftverek futtatását, indítsa a számítógépet „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban. Így előkészítheti a rendszert a zsarolóvírus eltávolítására.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: Rapid törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (Rapid) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

Rapid eltávolítása ezzel: System Restore

Ha a csökkentett móddal nem járt sikerrel, próbálja meg elindítani az antivírust egy rendszer-visszaállítást követően:

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden Rapid elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott Rapid eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

A .rapid fájlok visszaállításához tekintse át a következő útmutatót. Az útmutatóban több lehetséges megoldást is talál.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott Rapid által titkosított fájlok visszaállítását:

A Data Recovery Pro segíthet

Ha nem készített biztonsági másolatokat, ez az adatmentő szoftver segíthet.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott Rapid zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

ShadowExplorer

Ha a Rapid ransomware nem törölte a rendszer árnyékmásolatait, a ShadowExplorer segítségével azok alapján talán visszaállíthatja az adatokat.

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

A szakértők jelenleg is dolgoznak a Rapid-visszafejtőn.

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt Rapid, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken