RoshaLock vírus eltávolítása (víruseltávolítási instrukciók) - Gyors visszafejtési módszer

Eltávolítási Útmutató - RoshaLock vírus

Mi az, hogy RoshaLock zsarolóvírus?

Új ransomware -család a RoshaLock vírus képében – jelszóval tömörített fájlok

A frissen felfedezett RoshaLock vírus az All_your_documents ransomware-nek tűnik, amely 2017 februárjában bukkant fel. A ransomware azóta továbbfejlődött, mostanra legalább két RoshaLock ransomware-változat létezik. Az utóbbi időben sokan a RoshaLock 2.0 ransomware bejutásáról számoltak be, az eredeti verziót tehát frissítették. A vírus abban különbözik a többi zsarolóvírustól, hogy a fájlok titkosítása helyett egyetlen archívumba helyezi őket (meghajtónként), majd jelszóval védi le az archívumot. Az elemzések során kiderült, hogy 2634 fájltípust céloz meg. Más szóval aligha marad ki személyes fájl a támadásból. Az archívumoknak az All_Your_Documents.rar nevet adja, és saját mappába helyezi őket. [Meghajtóbetű]:\All_Your_Documents\All_Your_Documents.rar. Ezt követően a RoshaLock üzenetet hoz létre All Your Files in Archive! .txt néven.

A RoshaLock zsarolóvírusA RoshaLock zsarolóvírus titkosítás helyett jelszóval védett RAR archívumban zárja el a fájlokat.

Az üzenetet öt különböző nyelven megírták: angolul, németül, franciául, spanyolul és olaszul. Utasítja az áldozatot, hogy alaposan olvassa el az instrukciókat. Először le kell töltenie a WinRAR-t és a TOR böngészőt. Ezt követően hozzá kell férnia a fizetőoldalhoz a Tor böngészővel, ahol megvásárolhatja az archívumok felnyitásához szükséges jelszót. A fizetőoldal csak bitcoinban fogadja el a váltságdíjat. Az oldalon megjelenik a kezdeti összeg, valamint egy figyelmeztetés is, mely szerint az összeg minden nap 0.05 BTC-vel növekszik, ha az áldozat nem fizet a weblap megnyitásától számított 3 napon belül. Egyelőre nem tudni, hogy a támadók tényleg elküldik-e a jelszót a váltságdíj beérkezése után. Azt javasoljuk, hogy ne hallgasson a támadókra, ne fizesse ki a váltságdíjat – a fizetéssel csak támogatná a víruskészítőket és további vírusok létrejöttét segítené elő. Inkább távolítsa el a RoshaLock ransomware-t a rendszerből, méghozzá minél előbb! Elképzelhető, hogy más kártékony program mellékleteként jutott a rendszerbe, ezért érdemes egy antimalware szoftverre bíznia a RoshaLock eltávolítását. Csapatunk a kiváló ReimageIntego használatát ajánlja, de a legújabb SpyHunter 5Combo Cleaner és Malwarebytes is jó alternatívák.

Mit lehet tudni a RoshaLock 2.0 zsarolóvírusról?

A malware-kutatók nemrégiben tudomást szereztek a RoshaLock 2.0 néven futó RoshaLock malware-ről. Egyértelműen egy továbbfejlesztett változatról van szó. Ez a vírus nagyobb váltságdíjat követel, mint az eredeti All_your_documents.rar ransomware – ezúttal 1,05 bitcoinról van szó, szemben a korábbi „mindössze” 0,35 BTC-vel. A hátrahagyott üzenet és a RAR archívum neve nem változott, a vírus továbbra is All_Your_Documents.rar néven csomagolja össze a fájlokat, és az All Your Files in Archive! .txt-be helyezi az üzenetet. Egyelőre nincs ismert módja a zsarolóvírus által összecsomagolt fájlok megmentésének.

A jelenleg használt terjesztési módok

A felhasználói jelentések szerint a RoshaLock ransomware Excel fájlokat javító programoknak álcázva terjed, de nem lehet kizárni azt sem, hogy megtévesztő e-maileket és más terjesztési módszereket is felhasznál. Akár exploit kitek is terjeszthetik. Csökkentheti a fertőzés esélyeit a következőkkel:

 • Tartsa naprakészen a szoftvereket. A szoftverek frissítésével csökkentheti az exploit kiteken keresztüli támadások esélyeit.
 • Készítsen biztonsági mentést. Akkor is előfordulhat, hogy egy ransomware a rendszerbe jut, ha a számítógépet hatékony antivírus védi (például ha egy teljesen új fertőzésről van szó). Ilyen helyzetben életmentők lehetnek a korábban elkészített biztonsági mentések.
 • Ne nyisson meg gyanús e-maileket. A támadók bárkinek kiadhatják magukat – ne hagyja, hogy tőrbe csalják. Akár az Amazon vagy a Paypal dolgozóinak is kiadhatják magukat, és számlának vagy hasonló dokumentumnak állíthatják a fertőző csatolmányt. Ne siesse el a csatolmányok megnyitását, vírust rejthetnek.

A RoshaLock ransomware eltávolítása

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a RoshaLock vírus egy jól összerakott ransomware. Ha a rendszerbe jut, le fogja zárni a fájlokat, és valószínűleg nem fogja őket viszontlátni. Lehetetlen kitalálni a jelszót, az archívum adatai titkosítottak. Ezeket az algoritmusokat lehetetlen feltörni, így a fájlokat is lehetetlen visszaállítani. Előfordulhat, hogy a váltságdíjért cserébe a támadók tényleg elküldik a jelszót, de erre kevés esély van. Nem támogassa a víruskészítőket a váltságdíj kifizetésével. A RoshaLock eltávolításához futtasson rendszervizsgálatot egy antimalware programmal. Ha korábban készített biztonsági másolatokat, a RoshaLock eltávolítása után visszaállíthatja őket.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Reimage Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Reimage Intego has a free limited scanner. Reimage Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - RoshaLock vírus

RoshaLock eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ez az első módszer, amellyel eltávolíthatja a RoshaLock 2.0-t vagy az első RoshaLock vírust. Figyelmesen olvassa el a lépéseket!

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: RoshaLock törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: ReimageIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (RoshaLock) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

RoshaLock eltávolítása ezzel: System Restore

Ha az első módszerrel nem járt sikerrel, a következővel próbálkozzon.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a ReimageIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden RoshaLock elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott RoshaLock eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Az adatok visszaállításával kapcsolatban sajnos nem tudunk jó hírekkel szolgálni. A fájlokat visszaállíthatja korábbi biztonsági mentésből, de sokan nem készítenek ilyesmit. Lentebb talál néhány lehetséges adatmentési módszert.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott RoshaLock által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro

A Data Recovery Pro sérült, törölt vagy titkosított fájlok esetén jöhet jól. A rendszervizsgálatával előkeresheti a megmenthető fájlokat.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott RoshaLock zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A RoshaLock ransomware-hez egyelőre nem készült ingyenes visszafejtő program

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt RoshaLock, használjon megbízható antispyware programot, például: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Julie Splinters
Julie Splinters - Malware-eltávolítási specialista

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Julie Splinters
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken