XData vírus eltávolítása (eltávolítási útmutató) - 2017. jún frissítése

Eltávolítási Útmutató - XData vírus

Mi az, hogy XData ransomware vírus?

Az XData ransomware káoszt teremt Ukrajnában, megelőzi a WannaCry-t

Az Xdata vírus ransomware-ként működik, amely AES algoritmus segítségével titkosítja a fájlokat. Úgy tűnik, a kártékony program főleg Ukrajnát támadja, habár tudunk oroszországi, észtországi és németországi áldozatokról is. Meglehetősen egyszerű külseje van, nem készítettek hozzá külön grafikus felületet. Ehelyett a HOW_CAN_I_DECRYPT_MY_FILES.txt nevű fájlt nyitja meg, amely leírja, hogyan kereshető meg az áldozat saját azonosítója, és hogy kapcsolatba kell lépnie a támadókkal e-mailben. Meglepő módon az áldozat egyenesen 6 e-mail címből választhat: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]. A domainnevek alapján a támadók minden bizonnyal jó kedvükben voltak a malware elkészítésekor – az áldozatok már kevésbé fogják ezt érezni… A fájlok .~xdata~ kiterjesztést kaptak és megnyithatatlanná váltak. Az elemzések szerint a vírus egy pár évvel ezelőtt felbukkant trójain alapszik, ez a HEUR:Trojan.Win32.Generic. A malware emellett több mint 20 IP-cím segítségével próbálja elfedni a nyomait. Amíg nem áll rendelkezésre visszafejtő szoftver, jobb, ha eltávolítja az Xdata vírust. Ehhez érdemes a kiváló FortectIntego vagy Malwarebytes legújabb változatát használnia.

Kép az XData ransomware vírusról

A vírus által hátrahagyott üzenet alapján szokványos titkosítási eljárásról van szó, publikus kulcs titkosítja az adatokat. A fájlok visszafejtéséhez viszont egyedi privát kulcsra van szükség. A támadók ezt saját kiszolgálójukon tárolják. Ezzel rugalmasabban kezelhetik a domaineket, és nagyobb névtelenséget biztosíthatnak maguknak. A támadók arra kérik az áldozatokat, hogy keressék meg saját azonosítójukat a .key.~xdata~ kiterjesztésben, ezt követően pedig vegyék fel a kapcsolatot e-mailben. Az Xdata ransomware által hátrahagyott üzenetben nem szerepel a váltságdíj mértéke. Ez két dologgal is magyarázható: talán elfelejtették megadni, de az is lehet, hogy hajlandók alkudni. Akárhogy is legyen, nem javasoljuk, hogy kapcsolatba lépjen bűnözőkkel. Érthető, ha meg szeretné kockáztani a fizetést, de fontos észben tartania, hogy semmi sem garantálja, hogy a támadók visszaadják a fájlokat. Jobb, ha teljesen eltávolítja az Xdata vírust.

Frissítés, 2017. május 22.. Az xData felbukkanását követő néhány nap során a szakértők megfigyelték, hogy a vírus főként Ukrajna területén pusztít. Egyetlen nap alatt négyszer annyi számítógépet sikerült megfertőznie, mint a hírhedt WannaCry vírusnak egyetlen hét alatt. Ami igazán meglepő az egészben, hogy a WannaCry globális szinten működik, míg az új vírus főként egyetlen országra koncentrál. Az X Data vírus a legaktívabb ransomware-ek között május 19-én a második helyre ugrott, az egyetlen vírus, amelyet nem tudott megelőzni a Cerber volt.

Az XData ransomware üzeneteAz XDATA malware-t még vizsgálják, de a sejtések szerint visszafejthető.

A ransomware terjesztéséhez használt illegális módszerek

A fertőzött számítógépek számának növeléséhez a támadók több terjesztési módszert is használhatnak. Ezek közül a fertőző e-mailek jelentik a legnépszerűbb megoldást. Fontos, hogy a ki nem szállított csomagokról, számlákról vagy más fontos dokumentumokról szóló e-mailek átverések lehetnek, amelyek vírust rejtenek. Ha megnyitja a csatolt fájlt, akár az XData ransomware-t vagy más zsarolóvírust is a rendszerbe engedhet. A ransomware a következő folyamatokat indítja el a fertőzött rendszerben: msaddc.exe, mscomrpc.exe, msdcom.exe, msdns.exe, mssecsvc.exe, mssql.exe és msdcom.exe. A fertőzés esélyének csökkentése érdekében mindenképpen telepítsen biztonsági szoftvert. Ha már rendelkezik ilyen programmal, és azonosított is Trojan.Heur.TP.E72C6B, Gen:Trojan.Heur.TP.eqW@baZ37zo vagy Ransom_XDATA.A nevű fertőzést, akkor az XData vírus megpróbálta titkosítani a fájlokat.

Az Xdata ransomware eltávolítása

Ha ransomware-ről van szó, márpedig az Xdata egy ransomware, akkor mindenképpen az automatikus eltávolítást kell választania. Ha ön nem informatikai szakértő, valószínűleg hiába próbálkozna a malware komponenseinek kézi előkerítésével. Az Xdata vírus eltávolítása után próbálkozzon meg az adatmentési lehetőségekkel. Talán néhány közülük segíteni fog. Végül pedig emlékezzen a fentebb említett futtatható fájlokra, és mindig ellenőrizze a Windows felhasználói felügyelet funkciójának értesítéseit. Ha valamilyen letöltött program például az msaddc.exe vagy az msdcom.exe futtatását kéri, legyen résen!

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Fortect Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Fortect Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Fortect Intego has a free limited scanner. Fortect Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - XData vírus

XData eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ezzel a módszerrel visszanyerheti az irányítást a rendszer felett, ha a vírus megakadályozza az antivírus programok futtatását.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: XData törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: FortectIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (XData) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

XData eltávolítása ezzel: System Restore

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a FortectIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden XData elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott XData eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott XData által titkosított fájlok visszaállítását:

Data Recovery Pro

Egy olyan szoftverről van szó, amely sérült fájlokat, akár e-maileket is vissza tud állítani.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott XData zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A ShadowExplorer előnyei

Ezzel a programmal nagy eséllyel vissza tudja állítani a fájlokat. A rendszer árnyékmásolatai alapján végzi az adatmentést. 

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

Egyelőre nincs ismert módja az XData ransomware által titkosított fájlok visszafejtésének

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt XData, használjon megbízható antispyware programot, például: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken