WannaLocker vírus eltávolítása (oktatás) - egyszerű eltávolítási útmutató

Eltávolítási Útmutató - WannaLocker vírus

Mi az, hogy WannaLocker ransomware vírus?

WannaLocker – mobilos ransomware, amely a WannaCry új változatának adja ki magát

A WannaLocker a WannaCry ransomware imposztora. Jelenleg a kínai Android-felhasználókat célozza meg, de a malware bármikor bővítheti a célkeresztet a világ többi szegletére is. A vírus beépülőként terjed egyes népszerű kínai játékfórumokon. A megfertőzött rendszerben egy anime stílusú képre cseréli a háttérképet, majd AES-algoritmussal titkosítja a fájlokat, valamint véletlenszerű karakterek sorozatára módosítja a kiterjesztéseket. A fájlok titkosítását követően a WannaCry-éhoz hasonló váltságdíj-követelő ablakot jelenít meg. Tájékoztat a történtekről, valamint lehetőséget ad a fájlok visszaállítására – kínai nyelven. A WannaLocker ransomware 40 renminbi megfizetését követeli. A fizetés után fel kell venni a kapcsolatot a támadókkal, akik majd elméletileg átadják a fájlok visszaállításához szükséges visszafejtő kulcsot. A megjelenített üzenetben két visszaszámláló is szerepel, amelyek azt jelzik, hogy mennyi idő maradt hátra a váltságdíj duplázásáig, valamint a fájlok végleges elvesztéséig. Fontos, hogy az áldozatoknak a váltságdíj kifizetése helyett a WannaLocker eltávolítására kell koncentrálniuk. Nagyon fontos, hogy eltávolítsa a malware-t telefonjáról vagy táblagépéről, ha megfelelően szeretné használni azt. Mi azt javasoljuk, hogy az eltávolításhoz telepítse a kiváló RestoroIntego mobilos változatát, és futtasson vele teljes rendszervizsgálatot.

Kép a WannaLocker ransomware vírusról

A WannaLocker a fertőzött készülék külső tárhelyén titkosítja a fájlokat. Ezt a módszert használja egy másik ransomware is, a SimpLocker. A titkosító folyamat kihagyja azokat a fájlokat, amelyek neve „.” karakterrel kezdődik. A DCMI, download, miad, android és com mappák tartalmai sem esnek áldozatul, valamint kihagyja a 10 KB-nál kisebb fájlokat is. Egyelőre nem létezik visszafejtő szoftver, amely meg tudná menteni a WannaLocker ransomware által titkosított fájlokat. Ha azonban készített biztonsági mentést, ebből visszaállíthat minden adatot. Először azonban el kell távolítania készülékéről a WannaLockert. Fontos, hogy további adatok titkosítását kockáztatja, ha a készüléket számítógéphez csatlakoztatja vagy felhős tárhelyt nyit meg.

A WannaLocker fejlesztői szerencsére amatőrnek tűnnek (vagy feltett szándékuk, hogy letartóztassák őket). A támadók ugyanis nem bitcoin valutában kérik a váltságdíjat, pedig a digitális pénznem lehetővé teszi, hogy követhetetlenül bonyolítsák le a tranzakciókat. A támadók ehelyett a Kínában népszerű QQ, Alipay vagy WeChat szolgáltatásokon keresztül kérik az összeget. Ezeken a rendszereken azonban meglehetősen könnyű lekövetni a pénzmozgást és azonosítani a támadások mögött álló személyeket. A támadók két QR-kóddal próbálják megkönnyíteni a fizetést. Nem szabad, hogy a „kényelmi szolgáltatások” és a kis összegű váltságdíj (kb. 1500 forint) a fizetésre motiválja. Nem biztos, hogy tényleg elküldik a visszafejtő programot, ráadásul még a kisebb összegek is további, fejlettebb vírusok elkészítésében segíthetik a támadókat. Ne támogassa őket, inkább távolítsa el készülékéről a WannaLockert.

A WannaLocker ransomware vírus képeA WannaLocker ransomware a WannaCry egy Android-rendszert célzó változatának adja ki magát

A malware a King of Glory játék beépülőjeként terjed

A mobilos ransomware egyes kínai játékfórumokon bukkant fel. A King of Glory (王者荣耀) nevű játékhoz tartozó beépülőként prezentálják – ez egy nagyon népszerű játék Kínában. A kártékony fájl neve com.android.tencent.zdevs.bah. Ha az internetező letölti a fájlt, a WannaLocker beépül a rendszerbe és azonnal munkához is lát. Feltételezhető, hogy a támadók más terjesztési módszereket is használnak (vagy terveznek használni). Fontos tehát észben tartania, hogy a malware felbukkanhat kártékony e-mailek csatolmányaként, kártékony hirdetések formájában, szoftverfrissítéseknek vagy más programoknak álcázva stb. Ezek a legnépszerűbb terjesztési módszerek. Tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket és készítsen biztonsági másolatot készüléke és számítógépe adatairól.

A WannaLocker ransomware vírus eltávolítása

A WannaLocker eltávolításának egyetlen biztonságos módját egy megbízható antivírus program telepítése és rendszervizsgálatának lefuttatása jelenti. Mi a kiváló RestoroIntego és SpyHunter 5Combo Cleaner szoftvereket ajánljuk. Ha valamilyen okból nincs lehetősége biztonsági szoftver telepítésére, akkor kövesse az alábbi lépéseket, amelyekkel kézzel távolíthatja el a malware-hez kapcsolódó fájlokat:

Indítsa készülékét csökkentett módban:

1. Tartsa nyomva a Bekapcsoló gombot, amíg meg nem jelenik a menü. Koppintson a Kikapcsolás lehetőségre.

2. A megjelenő ablakban válassza a Csökkentett mód lehetőséget, majd OK gomb.

Ha ez a módszer nem érvényes készülékére, először kapcsolja ki azt. Tartsa nyomva a Bekapcsolás, valamint a Menü, Hangerő Le, vagy Hangerő Fel (vagy mindegyik) gombokat, amíg a csökkentett mód menü meg nem jelenik.

Távolítsa el a készülékről a kártékony alkalmazásokat:

1 Lépjen csökkentett módban a Beállítások menüre, és koppintson az Alkalmazások menüre (vagy Alkalmazáskezelő – a név készüléktől függően változhat).

2. Keresse ki a kártékony alkalmazásokat a megjelenő listában, és távolítsa el őket.

Ha a malware a számítógépét fertőzte meg és gondjai akadtak az eltávolítással, tekintse át a lentebb olvasható útmutatót. A számítógép megtisztítása komplikáltabb feladat, egy megfelelő biztonsági programra lesz szüksége.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Restoro Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Restoro Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Restoro Intego has a free limited scanner. Restoro Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.

Manuális Eltávolítási Útmutató - WannaLocker vírus

WannaLocker eltávolítása ezzel: Safe Mode with Networking

Ha számítógépét megfertőzte a WannaLocker egyik változata, indítsa a rendszert „Csökkentett mód hálózattal” üzemmódban. Ezt követően telepítsen malware-eltávolító programot és futtasson vele teljes rendszervizsgálatot.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Networking módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Networking Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Lépés 2: WannaLocker törlés

  Jelentkezzen be a fertőzött fiókba és indítson egy böngészőt. Töltsön le egy megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego. Telepítse, frissítse, majd futtasson vele teljes rendszervizsgálatot és távolítson el minden rosszindulatú fájlt, amely a ransomware-hez tartozik, majd fejezze be a behatoló (WannaLocker) eltávolítását.

Próbálkozzon másik módszerrel, ha a ransomware blokkolja a következőt: Safe Mode with Networking

WannaLocker eltávolítása ezzel: System Restore

Ha az előző módszer nem segített, próbálkozzon a Rendszer-visszaállítással. Fontos, hogy a ransomware eltávolításához egy erre szolgáló szoftvert kell használnia.

 • Lépés 1: Indítsa a számítógépet Safe Mode with Command Prompt módban
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kattintson a következőre: Start Shutdown Restart OK.
  2. Mikor a számítógép bekapcsol, kezdje nyomkodni az F8 billentyűt, amíg meg nem jelenik a Advanced Boot Options ablak.
  3. Válassza a listáról a következőt: Command Prompt Válassza a következőt: 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Nyomja meg a Power gombot a Windows bejelentkezési képernyőn. Most tartsa nyomva a billentyűzet Shift gombját, majd kattintson a Restart lehetőségre..
  2. Most a következőkre kattintson: Troubleshoot Advanced options Startup Settings, végül pedig ezt nyomja meg: Restart.
  3. Miután a számítógép beindult, válassza a Startup Settings ablakban a következőt: Enable Safe Mode with Command Prompt Válassza a következőt: 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Lépés 2: Állítsa vissza a rendszerfájlokat és -beállításokat
  1. Miután megjelent a(z) Command Prompt ablak, írja be, hogy cd restore, majd kattintson arra, hogy Enter. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'cd restore', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  2. Most írja be, hogy rstrui.exe, majd kattintson ismét arra, hogy Enter.. Írja be (idézőjelek nélkül), hogy 'rstrui.exe', majd kattintson arra, hogy 'Enter'.
  3. Mikor megjelenik az új ablak, kattintson arra, hogy Next, majd válasszon egy Next fertőzést megelőző visszaállítási pontot. Mikor megjelenik az új 'System Restore' ablak, válassza azt, hogy 'Next' Válassza ki a visszaállítási pontot, majd kattintson arra, hogy 'Next'
  4. A rendszervisszaállítás indításához kattintson arra, hogy Yes. Kattintson arra, hogy 'Yes', és kezdje meg a rendszerindítást
  Miután visszaállította a rendszert egy korábbi pontra, töltse le a RestoroIntego legújabb változatát, és vizsgálja át vele a rendszert, hogy minden WannaLocker elemtől megszabadulhasson

+1: Az adatok visszaállítása

A fenti útmutató a bejutott WannaLocker eltávolításában segít. A titkosított fájlok visszaállításához az avirus.hu biztonsági szakértőinek részletes útmutatóját érdemes követnie.

Jelenleg a WannaLocker által titkosított fájlok visszaállításának egyetlen biztos módját a biztonsági mentések jelentik. Ha nem készített mentéseket, az alábbi alternatív módszerekkel próbálkozhat.

Több módszerrel is megkísérelheti a bejutott WannaLocker által titkosított fájlok visszaállítását:

Adatmentés a Data Recovery Pro segítségével

A Data Recovery Pro egy professzionális eszköz, amely a véletlenül törölt vagy sérült fájlok visszaállítására szolgál. Legújabb változata már a ransomware-áldozatoknak is segítséget nyújthat.

 • Data Recovery Pro letöltése;
 • A letöltött Data Recovery telepítőjének lépéseit követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el, és a vizsgálat segítségével gyűjtse össze a bejutott WannaLocker zsarolóvírus által titkosított fájlokat;
 • Állítsa vissza őket.

A Windows Korábbi verziók funkciója

Ha a WannaLocker ransomware Windows-rendszereket célzó változatával áll szemben, a Korábbi verziók funkció segítségével elérheti a titkosított fájlok korábbi változatait. A módszer csak akkor használható, ha már a fertőzés előtt engedélyezve volt a Rendszer-visszaállítás funkció.

 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó fájlra;
 • A “Properties” menüben válassza az “Previous versions” menüpontot;
 • Nézze át a fájl elérhető változatait a “Folder versions” szakaszban. Válasszon egy megfelelő változatot, majd kattintson a “Restore” gombra.

A fájlok visszaállítása a ShadowExplorer segítségével

Ez az adatmentési módszer akkor nyújthat segítséget, ha a ransomware olyan változatával áll szemben, amely nem törli a rendszer árnyékmásolatait. A ShadowExplorer használatához szükséges lépések a következők:

 • Töltse le a következőt: Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • A letöltött Shadow Explorer telepítési varázslóját követve telepítse a szoftvert számítógépére;
 • Indítsa el a programot, majd a bal felső sarok legördülő listájából válassza ki a titkosított adatokat tároló lemezt. Ellenőrizze az elérhető mappákat;
 • Kattintson jobb gombbal a visszaállítandó mappára, majd válassza az “Export” lehetőséget. Kiválaszthatja a visszaállítás célmappáját is.

A WannaLockerhez egyelőre nem készült ingyenes visszafejtő program

Fontos törődnie a crypto-ransomware vírusok elleni óvintézkedésekkel. Ha meg szeretné védeni számítógépét az olyan ransomware-ektől, mint a most tárgyalt WannaLocker, használjon megbízható antispyware programot, például: RestoroIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner vagy Malwarebytes

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken