A Cryptolocker újra támadásba lendül!

A new wave of Cryptolocker has just showed up!A PC-s biztonsági szakértők legfrissebb bejelentése szerint a Cryptolocker [Cryptolocker] ransomware egy újabb hullámára számíthatunk. Bejegyzésünk megírásának idején a legnagyobb veszélyben azok a felhasználók vannak, akik Ausztráliában vagy Európában élnek. Ennek ellenére az Amerikában vagy Ázsiában élőknek is óvatosnak kell lenniük az e-mailes csatolmányok megnyitásakor és a felugró hirdetések megnyitásakor, mert nagy a valószínűsége, hogy a Cryptolocker készítői hamarosan a világ minden területén megpróbálnak majd pénzhez jutni kártevőjük segítségével.

Szerencsére a legtöbb biztonsági program adatbázisa már naprakész, így még behatolás előtt felismeri a Cryptolocker új változatait is; ez azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtan megnyithatunk bármilyen csatolmányt. A gyanús e-mailek továbbra is kerülendőek, és ugyanez igaz a böngészés közben megjelenő felugró hirdetésekre is. Ha például egy ilyen hirdetés valamilyen hiányzó frissítésről tájékoztat és felajánlja a legújabb változat automatikus letöltésér, azonnal zárja be az ablakot. Minden esetben az a legbiztonságosabb, ha a szoftverek legújabb változatait a hivatalos weboldalakról szerzi be.

Hogy mik a Cryptolocker legújabb, mindenképpen ismerendő változatai?

Az első a Los Pollos Hermanos vírus. Akármilyen meglepő is a fertőzés neve, meglehetősen kifinomult Cryptolocker-verzióról van szó, amely az ausztrál felhasználókat célozza. A rendszer megfertőzése és a fájlok titkosítása után 450 dolláros váltságdíjat követel, amely jóval nagyobb összeg, mint a Cryptolocker korábbi verzióié. Ez ráadásul még nem minden. Ha az áldozat nem fizeti be a váltságdíjat, a Los Pollos Hermanos 1000 dollárra emeli a követelést. Ostoba nevű, de kellemetlen fertőzésről van tehát szó.

Egy másik, a Cryptolockerhez szorosan kötődő vírus a BitCryptor. Csak néhány nappal ezelőtt sikerült megfigyelni, de a legfrissebb jelentések szerint máris több száz számítógépet fertőzött meg. Ez a ransomware különbözik a korábbiaktól, mert képes előre meghatározott programfolyamatok letiltására. A folyamatok, amelyeket le tud tiltani természetesen főleg biztonsági programokhoz tartoznak, például a Malwarebytes-hoz, a SpyHunterhöz és a RogueKillerhez – ez nyilvánvaló problémát jelent az eltávolítás során. A BitCryptor jelenleg 216 eurós váltságdíjat követel, ebből adódóan a fő célterület Európa. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy bármelyik kártevőt pillanatok alatt szükség szerint módosíthatnak a fejlesztőik.

Azt tanácsoljuk, hogy mindenképp készítsen megfelelő biztonsági mentéseket számítógépe fájljairól, hogy elkerülhesse a váratlan és keserű adatvesztést. Ha még nincsenek másolatai fotóiról, zenéiről, munkáiról és egyéb fontos fájljairól, olvassa át a következő bejegyzést, amely leírja a biztonsági mentés különböző módjait: Miért kellenek biztonsági mentések és milyen módjai vannak a mentésnek?. Ha a fájlokat már titkosította valamilyen ransomware, a következő programokkal próbálkozhat a megmentéssel: R-Studio, Photorec, Kaspesky Ransomware Decryptor.

Azt se felejtse el, hogy a hatékony biztonsági szoftver elengedhetetlen, ha el szeretné kerülni a kártevőket – például a Cryptolockert.Ebben az esetben a következő programokat ajánljuk: RestoroIntego és Webroot SecureAnywhere AntiVirus.

A szerzőről
Jake Doevan
Jake Doevan - Az élet túl rövid ahhoz, hogy vírusokra pocsékoljuk az időnket

Üzenet neki: Jake Doevan
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken