Aggasztó adatok: a legtöbb kártékony spam zsarolóvírust terjeszt

Nem is olyan régen beszéltünk arról, hogy az idei évben váratlanul nagyobb lendületet vettek a spammerek, munkájuk máris túllépte a 2010-es rekordokat. Mostanra meg sem lepődünk, ha minden nap több tízezer spam érkezik levelesládánkba. A tapasztaltabb felhasználók megtanulták figyelmen kívül hagyni őket, de a kevésbé tájékozott internetezőket továbbra is veszélyeztetik a különböző adathalász és egyéb megtévesztő támadások. Egy óvatlan kattintással akár a teljes számítógép is megfertőzhető. Jelenleg a ransomware vírusok számítanak a legnagyobb veszélyforrásnak. Rendkívül rosszindulatú programokról van szó: a rendszerbe jutva titkosítják a merevlemezeken és a csatlakoztatott külső tárolókon lévő adatokat, majd váltságdíjat követelnek a fájlokért.

A Locky vírus volt az egyik első olyan ransomware, amelyet spamtámadás segítségével is terjesztettek. Habár volt példa korábban is ilyen jellegű támadásra, a Locky-nak sikerült a korábbiaknál sokkal magasabb szintre emelnie a módszert. A Locky-nak számos követője akadt, például a Zepto és az ODIN zsarolóvírusok, amelyek pontosan ugyanezt a módszert használják a támadásra. A konkrétumok tekintetében elmondható, hogy Proofpoint friss, 2016 3. negyedévére vonatkozó „Threat Summary” felmérése kimutatta, hogy a világszerte érkező kártékony e-mailek 96,8 százaléka szállítja a Locky-t vagy annak valamilyen változatát. A Proofpoint más zsarolóvírusokat is említ, többek között a CryptFile2, MarsJoke és Cerber vírusokat, amelyek szintén jelentős terjedést értek el az elmúlt negyedévben. Elmondható az is, hogy a ransomware-ek terjedése 2015 óta a tízszeresére emelkedett. Ezek a számok kifejezetten aggasztóak, és szintén bizonyítják, hogy a spamtevékenység aktívabb, mint valaha, az internetezők nagy része viszont továbbra sem tud eleget a biztonságról – vagy csak nem törődik a teendőkkel. Ez pedig csak tovább segíti a malware-eket szállító spamek terjedését.

A statisztikák alapján talán ön is elgondolkodott, hogy hogyan védheti meg számítógépét a zsarolóvírusoktól. A malware-fejlesztők sajnos igazán kreatívak módszerekkel tudják rávenni a felhasználókat a kártékony csatolmányok letöltésére. Az üzenetek megbízhatónak tűnő számlák, gyorshajtási értesítők, vásárlási megerősítések és akár állami értesítések képét is ölthetik, tehát ne feledje, hogy nem szabad elsietnie a csatolmányok letöltését akkor sem, ha a feladó megbízhatónak tűnik. Érdemes más csatornán megkeresnie a feladót, hogy ellenőrizhesse a levelet. Nagyon fontos emellett biztonsági másolatokat is készítenie adatairól, és ezt valamilyen külső tárolóra helyeznie, amely nem csatlakozik a számítógéphez.

A szerzőről
Alice Woods
Alice Woods

Szívesen tanítja a felhasználókat a víruselhárításról...

Üzenet neki: Alice Woods
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken