Rendszerfájlok referenciakönyve

írta: Lucia Danes - - frissítve | Típus: Mind

A fájlokat általában úgy definiáljuk mint adatokat, információkat, beállításokat, parancsokat tartalmazó tárolóegység. A számítógép rendszere számos különböző fájlból áll, amelyek mind különböző mértékben befolyásolják a teljesítményt. Minden számítógép több ezer fájlt tartalmaz különböző elérési útvonalakon. A legtöbb példány minden bizonnyal a rendszerfájlokból, az adatfájlokból, a futtatható állományokból és a szöveges fájlokból létezik. A fájlokat a kiterjesztésük alapján azonosíthatjuk (rövid, általában három betűs karaktersor a fájlnevek végén). Akármilyen operációs rendszerről is legyen szó, a fájlok rendszerezését mappák segítik. A fájlokat merevlemezeken és egyéb adathordozókon is tárolhatjuk. Legtöbbjüket módosíthatjuk, átnevezhetjük.

Biztonsági szempontból két csoportra oszlanak: ártalmatlan fájlok és rosszindulatú fájlok. Az ártalmatlan fájloktól nem kell tartanunk, lehetnek például rendszerkomponensek, amelyek a számítógép megfelelő működéséhez szükségesek. Megbízható alkalmazásokhoz kötődnek, nem szabad eltávolítani őket. A legfontosabbak a rendszerfájlok. A számítógép megfelelő működéséhez szükségesek. Törlésük vagy módosításuk komoly rendszerhibákat is eredményezhet.

A rosszindulatú fájlok viszont komoly károkat okozhatnak a rendszerben. Jelentősen csökkenthetik a számítógép teljesítményét, stabilitását és funkcionalitását például azért, mert rengeteg memóriát és tárterületet emésztenek fel. Egy biztonsági szoftver nélkül a rosszindulatú fájlok azonosítása nagyon nehéz feladat, mert a malware-fejlesztők rengeteg trükkel próbálhatják elrejteni őket. Használhatnak például olyan fájlneveket, amelyek szinte teljesen egyeznek megbízható fájlok nevével. Az elérési útvonal segítségével is elrejthetik őket. Az álcázott fájlnevek első pillantásra talán fel sem tűnnek, de közelebbről megnézve láthatjuk, hogy 1-2 karakter nincs a helyén. Legegyszerűbben egy megbízható antispyware program rendszervizsgálatával járhat a végére annak, hogy egy adott fájl rosszindulatú-e vagy sem.

A Fájlok szakaszt azért készítettük el, hogy segítsen a rosszindulatú fájlok azonosításában. Itt több száz különböző fájl talál, amelyek mind ártalmatlan alkalmazásokhoz vagy számítógépes vírusokhoz tartoznak. Mind azonosítható a kiterjesztés alapján. A leggyakoribb kiterjesztések az exe, a dll, a db és az lnk. Szakaszunk természetesen több rosszindulatú fájlt tartalmaz mint jóindulatút, mert célja a fertőzések azonosítása.

A Fájlok szakasz minden bejegyzéséhez leírás és ítélet (vagy állapot) tartozik. Utóbbi a legfontosabb jellemző, ezt kell ellenőriznie, ha nincs ideje elolvasni a teljes leírást. Néhány eszközt is találhat itt, amelyek segíthetnek a számítógép diagnosztizálásában. Ha úgy látja, hogy rosszindulatú fájllal van dolga, válasszon egyet az ajánlott programok közül és távolítsa el vele a fájlt a rendszerből.

Legutóbbi bejegyzések

Igfxtray.exe meghatározás

Az Igfxtray.exe egy hasznos rendszerkomponens. Az Igfxtray.exe a Windows operációs rendszer egy ártalmatlan folyamata, melynek teljes neve Graphics Accelerator Helper Module.
Fájlok Rendszerfájlok   április 10, 2018

Információk frissítve: 2017-11-08

Olvassa más nyelveken