mshta.exe – mi ez? Törölnöm kellene?

Hogyan működik az Mshta.exe fájl?

Az Mshta.exe egy futtatható fájl, amely Windows operációs rendszereken található meg a C:\Windows\System32 mappában. Az mshta.exe általában egy Microsoft által készített, ártalmatlan fájl, amely minden Windows-t futtató számítógépen megtalálható. Fontos rendszerkomponens, amely a HTA (vagy HTMLS) típusú fájlok megnyitásáért felel. Ne állítsa le a folyamatot, mert rendszerhibákba ütközhet.

Mindazonáltal előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyekben kifejezetten szükség lehet a Mshta.exe leállítására és eltávolítására. Ilyen helyzet például, ha a számítógépet olyan malware fertőzi meg, amely ezt a fájlnevet használja álcaként, hogy észrevétlenül futhasson a háttérben. Bármilyen fertőzés felveheti az Mshta.exe nevét, de van néhány kifejezetten jól ismert példány.

Milyen vírusokhoz köthető a fájlnév?

Az első a Chromium vírus. Ez potenciálisan kéretlen programok egy csoportját takarja, amelyek a böngészőkbe épülve felugró hirdetéseket jelenítenek meg. Szponzorált hirdetéseket is beépíthetnek bármilyen weboldalba. Mivel rejtve jut a rendszerbe és rengeteg hirdetést jeleníthet meg, a csoportot adware-nek is nevezhetjük.

Rosszindulatú Mshta.exe-hez köthető az Amazon Assistant vírus is. Ez a potenciálisan kéretlen program is váratlan problémákat okozhat, például bosszantó felugró ablakokat és kétes weboldalakat megnyitó átirányításokat. Óvatosnak kell lennie ezekkel az átirányításokkal, mert veszélyes weboldalakra is vezethetik! A megnyitott weboldalakon agresszív vírusletöltések vagy átverések is rejtőzhetnek, egyáltalán nem ritka esetek. 

Hogyan azonosítható a rosszindulatú fájl?

Mielőtt az Mshta.exe eltávolításával próbálkozna, először meg kell állapítania, hogy tényleg rosszindulatú változattal van-e dolga. A tolakodó felugró hirdetések kétség kívül azt jelzik, hogy a számítógépet malware fertőzi, melynek eltávolításához antivírus program szükséges.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy minden Mshta.exe folyamatot le kell állítania a Feladatkezelőben. Elképzelhető, hogy a malware-nek semmi köze az Mshta.exe-hez, ezért első lépésként ellenőrizze a fájl helyét. Erős érvet jelent az eltávolítás mellett az, ha a fájl a C:\Windows\System32 mappától eltérő helyen van. Egy antimalware szoftver segítségével automatikusan eltávolíthatja a kártevő minden komponensét.

Hogyan távolítható el az Mshta.exe?

Óvatosnak kell lennie az Mshta.exe eltávolítása során. Nem biztos, hogy ez a fájl felelős a számítógépén tapasztalt problémákért, tehát az eltávolítása csak tovább rontaná a helyzetet. Ellenőrizze a fájlt egy biztonsági szoftver teljes rendszervizsgálatával, kiváló választás például a sokszor ajánlott ReimageIntego. Ezzel automatikusan átvizsgálhatja a rendszert és eltávolíthatja a kártékony fájlokat.

Ajánlat
Cselekedjen most!
Letöltöm
Reimage Elégedettség
Garancia
Letöltöm
Intego Elégedettség
Garancia
Kompatibilitás: Microsoft Windows Kompatibilitás: macOS
Mi a teendő, ha nem sikerül?
Ha a javasolt Reimage Intego nem tudta helyreállítani a károkat, küldjön kérdést ügyféltámogatási csapatunknak. Minél több részletet mellékeljen.
Reimage Intego has a free limited scanner. Reimage Intego offers more through scan when you purchase its full version. When free scanner detects issues, you can fix them using free manual repairs or you can decide to purchase the full version in order to fix them automatically.
A szerzőről
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - A vezető elme

Ha hasznosnak találta ezt az ingyenes útmutatót és elégedett a szolgáltatásunkkal, fontolja meg az adományozást. Ezzel segíthetne nekünk a szolgáltatás életben tartásában. A legkisebb összegért is rendkívül hálásak leszünk!

Üzenet neki: Ugnius Kiguolis
A vállalatról: Esolutions

Eltávolítási útmutatók más nyelveken