A Superfish, a Delta Homes és a JollyWallet 2014 legelterjedtebb reklámprogramjai

A Google legfrissebb felmérése szerint 2014-ben felhasználóinak 5,5%-a látott rosszindulatú hirdetést böngészés közben. Ez több tízmillió sebezhető felhasználót jelent, akik módosított keresési találatokat kaphattak, malware-t telepíthettek és akár pénzügyi adataikat is elveszíthették.

A felmérés, amelyben egyébként a Kaliforniai Egyetem, a Berkeley és a Santa Barbarai Egyetem is részt vett, tovább borzolta a kedélyeket azzal az eredményével, hogy több, mint 50.870 különböző Chrome-kiegészítő és 34.000 önálló szoftver dolgozik kéretlen hirdetések megjelenítésén. Ezek a szoftverek minden meglátogatott oldalon hirdetéseket szúrhatnak be vagy meglévőeket cserélhetnek le. Fontos, hogy a potenciálisan kéretlen programok száma a jövőben csak növekedni fog. A jelenleg adható leghasznosabb tanács, hogy telepítsen megbízható antispyware programot és tartsa azt naprakészen. Nagyon fontos az elővigyázatosság.

2014 legelterjedtebb adwareprogramjai a Superfish [Superfish] és a Jollywallet [Jollywallet] voltak. Ezek a programok a Google-megtekintések 3,9 és 2,4 százalékában jelen voltak. Azok, akik az elmúlt évben freeware programokat telepítettek, valószínűleg egy másik potenciálisan kéretlen programról is tudnak, amely szintén beépül a böngészőkbe és a keresési találatok közé. Ez a program a Delta Homes [Delta Homes]. Érdekesség, hogy a Delta Homes Windows és Mac rendszereken és garázdálkodik. Úgy tűnik tehát, hogy e tekintetben lassacskán már nem lesz különbség a két rendszer között.

Hogy miért jó a spammereknek, hogy hirdetéseket jelenítenek meg a keresési találatok között és a többi weboldalon? Ezzel először is lehetőségük van affiliate weboldalakra irányítani a forgalmat és pénzt keresni a reklámokon keresztül. Az így hirdetett weboldalak egy része webshop, más része viszont más jellegű. A hirdetések emellett arra is használhatóak, hogy személyes adatokat szerezzenek és ezeket harmadik feleknek adják át. Nem utolsó sorban pedig kártékony programokat is terjeszthetnek a hirdetéseken keresztül.

Ha biztonságban szeretné tudni számítógépet és adatait, mindenképp telepítsen egy elismert biztonsági programot. Ha Windows rendszert használ, a FortectIntego legújabb változatát ajánljuk, amely komoly hatékonysággal képes megállítani és eltávolítani az adware-eket. A Mac-felhasználóknak a Webroot SecureAnywhere AntiVirus aktuális változatát érdemes feltelepíteniük, ez is egy különösen hatékony szoftver.

A szerzőről
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Elkötelezett webkutató

Gabriel E. Hall elszánt malware-kutató, aki már közel egy évtizede az avirus.hu dolgozója.

Üzenet neki: Gabriel E. Hall
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken
Szoftverek
Összehasonlítás