Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwares

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwares

Mondhatjuk, hogy 2015 első felét az adware-ek és a böngészőeltérítők nyerték. Biztonsági szakértők megfigyelései szerint az adware-ek és az eltérítők a második helyen vannak a malware-ek mögött, míg 2013-ban csak az ötödik, 2012 végén pedig még csak a hetedik helyen álltak. A malware-ek mellett még mindig a trójai vírusok mondhatóak a legnépszerűbbeknek, de egyértelmű, hogy az adware-ek óriási magaslatokra törnek.

Hogy ez mivel magyarázható? Először is, ezekkel a potenciálisan kéretlen programokkal a hackerek könnyebben juthatnak pénzhez. Nincs szükség arra, hogy banktrójaiak segítségével fertőzzenek meg számítógépeket és próbáljanak meg pénzt lopni, és erre manapság már egyre kevesebb esélyük is van, például a kétlépcsős bejelentkeztetési rendszereknek hála. Ehelyett csak annyit kell tenniük, hogy affiliate weboldalakra irányítják az áldozatokat – majd bezsebelik a jutalékot. Az is az adware-ek malmára hajtja a vizet, hogy a megjelenített reklámablakok ritkán adnak okot gyanúra. Rengeteg áldozat beletörődik a felugró hirdetésekbe, és bele sem gondol, hogy számítógépe fertőzött lehet. Ez sajnos egyenes utat jelent a személyes adatok eltulajdonításához, hiszen az adware-ek és böngészőeltérítők megfigyelik a böngészési szokásokat. Arról nem is beszélve, hogy az átirányítások kétes weboldalakra is juttathatják a mit sem sejtő számítógépezőt. Hogy hogyan lehet mindez ellen tenni?

Fontos tudni, hogy mi segíthet kideríteni, hogy garázdálkodik-e valamilyen adware vagy böngészőeltérítő a számítógépben. Az első nyom: megváltozott kezdőlapok és/vagy keresőmotorok. Ha például megszokott keresője helyett a delta-homes.com [delta-homes.com], az isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com] vagy a mystartsearch.com [mystartsearch.com] jelenik meg, ideje antivírust vagy antispyware-t futtatnia. A számítógép-biztonsági megfigyelések szerint ezek a leggyakrabban felbukkanó böngészőeltérítők, de rajtuk kívül is több száz olyan van, amely 2015-ben is terjed. Mindegyik fenyegetés képes a keresési találatok módosítására és a böngészők átirányítására. Fontos tehát résen lenni.

Az adware-ek és más potenciálisan kéretlen programok további árulkodó jelei a tolakodó hirdetések megjelenése. Biztosak vagyunk benne, hogy már mindenki találkozott böngészés közben az Adchoices hirdetéseivel, de felbukkanhatnak Reimage’ PC Repair Online, Picexa és más hasonló ablakok is. A legveszélyesebbek azok, amelyek hiányzó frissítésekről “tájékoztatnak”. Azt állítják, hogy a felhasználónak frissítenie kell valamilyen programot – általában a Javát, a Flash Playert, az FLV Playert, valamilyen letöltéskezelőt vagy a böngészőt. Ez természetesen csak egy trükk, amellyel megpróbálják rávenni az áldozatokat a letöltésre – a letöltés azonban potenciálisan kéretlen programot rejt, vagy rosszabb esetben vírust.

Az adware-ek és böngészőeltérítők jele lehet még a feltűnően lelassult böngésző vagy számítógép is. Ennek az az oka, hogy a kártevők beépülnek a böngészőkbe, lassítva ezzel működésüket.

Véleményünk szerint mégis a ransomware vírusok a legveszélyesebb kártevők (pl. Cryptolocker vagy CTB Locker). Igaz, hogy a böngészőeltérítők és az adware-ek titokban is jelen lehetnek, közepesen érzékeny személyes adatokat küldhetnek harmadik feleknek és esetenként malware-eket is a rendszerbe juttathatnak, de a titkosítással dolgozó ransomware-ek egyszerűen visszaállíthatatlanul elpusztíthatják fájljainkat. A fertőzés után ráadásul több száz dolláros váltságdíjat is követelhetnek…

A szerzőről
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - A vezető elme

Ugnius Kiguolis egy hivatásos malware-elemző, aki emellett az avirus alapítója és tulajdonosa is. Jelenleg ő tölti be a főszerkesztő szerepét is.

Üzenet neki: Ugnius Kiguolis
A vállalatról: Esolutions

Olvassa más nyelveken
Szoftverek
Összehasonlítás